NRGreport
Menü

Venezuela igazodik az OPEC-megállapodáshoz

Venezuela bejelentette, hogy 2017. január 1-jétől napi 95 ezer hordóval csökkenti kőolajkitermelését, igazodva az OPEC-megállapodáshoz - írja a CNBC.

Az év első napján lép életbe a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének november 30-i bécsi találkozóján elfogadott termeléscsökkentési megállapodás. Ennek értelében az olajkartell tagországai és a szervezeten kívüli olajtermelő országok együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza kitermelésüket annak érdekében, hogy csökkentsék a jelenlegi túlkínálatot és az olajárak tartósan meginduljanak felfelé. 

Venezuela jelenleg napi 2,4 millió hordó olajat termel és a dél-amerikai országot fenyegeti talán leginkább a csökkentésből eredő bevételkiesés. A 2014 óta mélyrepülésben lévő olajárak is Venezuelát sújtották leginkább. Az ország olajminisztere ennek ellenére optimista, hiszen úgy véli, hogy a megállapodás eredményeként a Brent alaptípus ára a 60-70 dollár közötti sávba kerülhet, ez pedig már ellensúlyozná a kieső bevételeket.

Nicolas Maduro, venezuelai elnök bejelentette, hogy a közeljövőben több olajkitermelő államot is felkeres majd, hogy az OPEC-megállapodást népszerűsítse - írja a CNBC

Forrás: CNBC