Fenntarthatóság

Lebegő raktárbázisról indulnának az Amazon drónjai

NRGreport | 2017.01.03. 10:28

Néhány nappal ezelőtt látott napvilágot a hír, hogy az Amazon végrehajtotta első drónnal végzett kézbesítését Angliában. S bár a szolgáltatás egyelőre még gyerekcipőben jár, a cég előállt egy új, ennél sokkal meglepőbb ötlettel is. 

Az Amazon nemrég kapott szabaalmi engedélyt az Egyesült Államok szabadalmi hivatalától egy hatalmas repülő raktárházra, amely mintegy dokkolóállomásul szolgálna a különböző árucikkeket kiszállító drónok számára. A cég által csak "repülő kézbesítési központnak", AFC-nek nevezett szerkezet tulajdonképpen egy hatalmas léghajó, amit feltöltenek a kiszállításra váró árukkal, a szállítást végző drónok pedig innen vennék fel csomagjukat és szállítanák a megfelelő címre – írja az Oilprice.com

Az Amazon már egy ideje élénken foglalkozik a drónok használatának gondolatával a küldemények célba juttatásához, de egyelőre nem látszik, hogy ezt a szolgáltatást miként lehetne gazdaságosan és főleg biztonságosan végezni. Ebben nyújthatna segítséget a lebegő raktár. A cég elképzelése szerint a léghajóraktár mintegy 13 ezer méter magasságban lebegne és amikor egy ügyfél megrendeli az árut a cégtől, a drónok egyszerűen leereszkednének a bázisról a megadott címre. Az Amazon szerint ehhez ráadásul minimális energiát használnának fel a drónok, mivel gyakorlatilag csak függőleges ereszkedésről lenne szó. 

A nem mindennapi elképzelés megvalósításához természetesen komoly légügyi engedélyek szükségesek, de a cég már azt is vizsgálja, hogy milyen egyéb hasznosítási lehetőségei lennének egy ilyen repülő eszköznek.

  NRGreport
Címkék
#Amazon   #drón  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.