NRGreport
Menü

Galindo: a napenergia a legversenyképesebb energiaforrás

Fenntarthatóság | Végh Zsófia | 2017-01-09 08:00

Támogatási rendszer nélkül is lehet nyereségesen megújulókba fektetni - mondta az NRGreportnak a Dél-Amerikában terjeszkedő spanyol Greenergy Renovables vezetője, Hugo Galindo Pérez.

Grenergy Renovables

A Grenergy Renovables nap- és szélerőművek/parkok tervezésével, fejlesztésével, kivitelezésével és üzemeltetésével foglalkozik, projektmenedzser és független áramtermelő cég. A spanyol tőzsdén (BME/MAB) is jegyzett kkv közel tíz éve alakult, a fejlesztés alatt lévő projektjeinek teljes volumene ezer megawatt környékén mozog.

Nulláról fejlesztenek erőműveket, melyeket később üzemeltetnek is.  Mi a ráció ebben az üzleti modellben?

A tervezéstől az engedélyek megszerzésén keresztül az építkezésen át mindent mi végzünk – teljes projektet lefedjük – ez a „specialitásunk”. Ezt követően üzemeltetjük is az erőműveket – hónapokon vagy éveken át. Ha semmiféle szabályozási vagy működtetési kockázat nem áll fenn, értékesítjük őket a végső beruházónak.

Mennyi idő telik el az értékesítésig?

A leghosszabb idő eddig három év volt, átlagosan másfél-két éven belül értékesítjük projektjeinket. Ez azonban sok tényező függvénye.

Hugo Galindo Pérez

A kérdés az, hogy megéri így működni?

Hugo Galindo Pérez

Közgazdász, diplomáit Barcelonában és Nottinghamben szerezte. Mérnöki és IT projektmenedzsment terén közel húsz év tapasztalattal bír, Amerikában és Ázsiában is dolgozott nemzetközi cégeknek. 2008-ban üzletfejlesztési igazgatóként csatlakozott a Greenergy-hez, ahol 2014 óta ügyvezető.

Ha a projekt egészét lefedjük, annak minden elemén nyerhetünk valamennyit, könnyebben optimalizáljuk költségeinket. Persze nem mindig egyszerű, vagy lehetséges. Egyik sajátosságunk a rugalmasság: előfordulhat, hogy az engedélyeztetési eljárás végén a papírokat átadjuk egy nagyobb fejlesztő/kivitelező cégnek, aki átveszi/folytatja a projektet, amelynek kezelése esetleg túl sok lenne nekünk.

Az ágazatra jellemzőek az együttműködések. Chilében vegyes vállalatot hoztunk létre a világ egyik vezető fotovoltaikus gyártójával, a Trina Solarral. Együttműködésünk értelmében körülbelül 60 megawatt kapacitást adunk át. Ők adják a napelemeket, mi beépítjük, mindkét fél ötven-ötven százalékos tőkével vesz részt a projektben. Nincs szükségünk projektfinanszírozásra, így a teljes folyamat gyorsabb. Amikor eljutunk arra a pontra, hogy a beruház kereskedelmi üzemeltetésre kész, a Trina Solar eladja azt egy külföldi befektetőnek. Ekkor, vagy más stádiumokban is eladhatjuk a projektet, ez az a rugalmasság, ami megkülönböztet minket más piaci szereplőktől. Gyártani ugyan nem gyártunk, inkább integrátorok vagyunk.

A célunk, hogy az üzemeltetésből, az energia értékesítéséből és a végső beruházónak értékesített projektekből egyaránt származzon bevételünk.  A 2016-2017-es üzleti tervünk szerint durván hetven megawattnyi projekt van előkészületben, s körülbelül 20-30 megawatt kapacitást értékesítettünk. Ha képesek vagyunk ezt a mixet fenntartani, elégedettek vagyunk.

Hány megawattnyit adták át eddig?

Chilében már üzemel kilenc megawatt, ami az év végéig további 18-e bővül. S hamarosan elkezdünk építeni újabb 18 megawattnyi kapacitást. Tavaly megnyertünk egy 36 megawattos projektet Peruban, 2017 első negyedévében kezdünk hozzá az építéshez, az átadást az év végére tervezzük. Egy közbeszerzésen harminc megawatt kapacitást nyertünk két hónapja Mexikóban,  melyet 2018-ra kell átadunk. Argentínában valószínűleg megpróbáljuk megszerezni egy közelmúltban meghirdetett projekt jogait.

Miért Dél-Amerikára összpontosítanak? Miért nem terjeszkednek Európában, vagy az Egyesült Államokban?

Amikor 2012-ben Spanyolországban megszűnt a betáplálási tarifa (aminek a lényege a megújulókat segítő támogatás volt), az ágazat komoly válságba került. Akkor úgy gondoltuk, hogy olyan helyszínt keresünk, ahol az energiaárak magasa, a szabályozás kiszámítható és a jogi környezet is biztonságos. Körülnéztünk Ázsiában is, de végül Dél-Amerika volt, amely megfelelt a feltételeinknek. S ami a legfontosabb, hogy nem volt érvényben semmilyen támogatási rendszer – például Chilében.

Számos energetikai szakember véli úgy, hogy piaci alapon nem lehet nyereséggel energiát termelni ma.

Mi hiszünk a megújuló technológiákban. Különösen a napenergiában: a napelemek ára drasztikusan csökkent az elmúlt években. Három- négy éve sok esetben a napenergia versenyképes valamennyi egyéb energiaforrással szemben. Az idei aukciók világszerte ugyanezt bizonyítják, Dél-Amerikában is folyamatosan csökken a napelemek ára. Ma, azon országokban, ahol évi 1800 órát süt a nap, a napenergiába történő beruházás nyereséges. Dél-Amerikában az aukciós árak alacsonyabbak, mint amennyit mi fizetünk. Például Spanyolországban a piaci ár 55 dollár/MW körül mozog, míg a beruházást 40 dolláros áron meg tudom valósítani. A gond csak az, hogy banki finanszírozással nehéz megvalósítani: meg kell győzni a bankot arról, hogy az ár, amit ajánlunk, egész évben fennmarad, a változások ellenére is. Amint stabilizálódnak az árak annyira, hogy a bankok is hitelezzenek, újra terjeszkedni fogunk Spanyolországban és más európai országokban.

Nyereséges a cég?

Tíz éve alakultunk, és az első évtől nyereséget termelünk. Minden évben megduplázzuk az EBIDTA-t (earnings before interest, taxes, depreciation and amortization, azaz kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, cégértékeléskor előszeretettel használt mutató - a szerk.). Ezt elsősorban a rugalmasságunknak, alkalmazkodóképességünknek tulajdonítom. A cég tőzsdére kerüléséig tavaly másodmagammal vezettem a céget.

Miért döntöttek úgy, hogy tőzsdére mennek?

Szerettük volna mérlegünket konszolidálni, be akartunk jutni olyan bankokhoz, amelyek egyébként nem nyitottak volna nekünk ajtót. A tőzsdére lépéssel láthatókká váltunk. A legjobb példa Chile, ahol működésünk óta először egy helyi bank vállalta napenergia projektünk finanszírozását.

Végh Zsófia