NRGreport
Menü

Trump-ralli: történelmi csúcson a Dow

Történelme során először 20 ezer pont fölé került szerdán a Dow Jones Ipari Átlag (Dow Jones Industrial Average/DJIA), az Egyesült Államok 30 legfontosabb iparvállalatának tőzsdei állapotát tükröző mutató, miután ismét szárnyalni kezdtek az árfolyamok New Yorkban.

A tőzsdei ralli, amely Donald Trump váratlan elnökválasztási győzelme után indult el, de a beiktatást megelőző egy-két hétben megtorpant, újabb lendületet vett annak nyomán, hogy Trump már első hivatali napjaiban több jelentős rendeletet írt alá. 

A 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA mutatója a november 8-i elnökválasztás óta többször is megostromolta a húszezres küszöböt, de mindannyiszor lefordult róla, pedig január 6-án már kevesebb mint 1 pont hiányzott. A befektetők díjazták az új adminisztráció gazdasági növekedést ösztönző politikáját és az ígért adócsökkentéseket, de az elnök beiktatását megelőző napokban a részletek hiányában felülkerekedett az óvatosság, és az index mérsékelten csökkent. 

Tim Ghriskey, a Solaris csoport vezető befektetési elemzője szerint a mostani fordulatot az eredményezte, hogy Donald Trump már elnökségének első napjaiban rendkívül aktív volt, több fontos rendeletet aláírt, ami azt jelezheti, hogy az eddig vártnál is gyorsabb változások következnek. 

Ha a Dow Jones értéke záráskor is 20 ezer pont felett lesz, akkor az azt jelenti, hogy 42 kereskedési nap alatt emelkedett ezer pontot, 19 ezerről 20 ezerre, ami a második legrövidebb idő. Ennél gyorsabban csak egyszer, 1999-ben nőtt az index, akkor március 29. és május 3. között, 24 kereskedési nap alatt ugrott 10 ezerről 11 ezer pontra az értéke. 

A DJIA a 18 ezer és a 19 ezer pont közötti különbséget 483 kereskedési nap alatt "küzdötte le", és tavaly november 22-én lépte át először a 19 ezres határt. Azóta alapvetően a pénzügyi vállalatok, köztük a Goldman Sachs és a JPMorgan hajtották a növekedést, mintegy 20 százalékkal hozzájárulva az emelkedéshez. Az említett két nagybank árfolyamát felfelé repítette az a meggyőződés, hogy Trump várható fiskális élénkítő intézkedéseinek eredményeként felpörög az infláció és emelkednek a kamatok.

A Dow Jones szerdán eddigi napi csúcsán 20 057,89 ponton, 0,72 százalékos nyereségben állt. A lendületes emelkedést nagyban segítette, hogy a nap nyerteseként a Boeing repülőgépgyártó több mint 4 százalékkal drágult a kedvező adatokat tartalmazó gyorsjelentése nyomán. 

A New York-i tőzsde másik két irányadó indexe, a Standard & Poor's 500-as mutató és a Nasdaq Composite mutatója ugyancsak újabb történelmi rekordot döntött az eddigi szerdai kereskedésben.

Forrás: MTI