Infografika

Trumppal új erőre kapott az uránium

NRGreport | 2017.01.30. 12:11

Az uránium tőzsdei árfolyama gyenge évet tudhat maga mögött, de Donald Trump megválasztása óta egy új időszak jöhet el a sokat szidott nehézfém és befektetői számára. A Visual Capitalist infografikáján az uránium és az uránbányászatból élő cégek árfolyamát követheti nyomon az elmúlt hat évben. 

Elemzők szerint ugyanis új amerikai elnök "Amerika első" szlogennel felcímkézett stratégiája az uránium-szektor fellendülését hozhatja magával. A kormányzati szándékokról egyelőre kevés tudható, de az iparágban dolgozó cégvezetők szerint a Trump-adminisztráció várhatóan kedvezőbb lesz a nukleáris energia számára, mint az előző kabinet. Ez a gyakorlatban enyhébb szabályozást jelenthet, amelynek hatására több befektetői pénz áramolhat az atomerőművek építésébe az Egyesült Államokban. 

Az urán tőzsdei árfolyama és az uránbányászattal foglalkozó cégek részvényárfolyamai is katasztrofális időszakon vannak túl, ami a 2011-es fukushimai balesettel kezdődött. Ezt követően a befektetők fokozatosan eltávolodtak a szektortól, amiért több vállalat is csőd szélére került. A világ uránbányász cégeit tömörítő Global X Uranium ETF-index az elmúlt hat év során 90 százalékot veszített értékéből, igaz 2013-ban és 2015-ben volt két kisebb felívelés is. 

Január elején ugyanakkor, elsősorban Trumpnak és egy 10 százalékos kazahsztáni termeléscsökkentésnek köszönhetően az ETF 59 százalékkal erősödött. A növekedés ugyan megkésettnek mondható, de ha a Trump kormányzat nem tesz hamarosan fontos, az iparágat érintő kedvező bejelentéseket, akkor ez az optimizmus hamar elillanhat. 

A tartós növekedés két feltétele, hogy az emberek ismét elfogadják a nukleáris energiát, mint környezetkímélő és fenntartható energiatermelési módot, illetve, hogy az amerikai kormány aktívan támogassa az új erőművek építését. A Visual Capitalist alábbi infografikáján az uránium és a bányászatával foglalkozó vállalatok elmúlt hat évét követheti nyomon. 

Courtesy of: Visual Capitalist
  NRGreport
Címkék
#infografika   #uránbánya   #uránium  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.