NRGreport
Menü

Jövőre kezdődik az új paksi blokk építése

Alekszej Lihacsov, az orosz Roszatom atomenergetikai vállalat vezérigazgatója a Magyar Időknek adott interjújában azt mondta, hogy a beszállítók 40 százaléka magyar cég lehet. 

Már szerdán, egy nappal Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása előtt Magyarországra jön Alekszej Lihacsov, az állami atomenergetikai vállalat, a Roszatom vezérigazgatója. Lihacsov a Magyar Időknek adott interjút a budapesti vizit előtt, amelyben elmondta, hogy a paksi atomerőmű új blokkjának építése az előkészítési szakaszban tart, az építkezés várhatóan 2018-ban kezdődik. A projekt már megkapta az elsőfokú környezetvédelmi engedélyt és a telephelyengedély beszerzése is folyamatban van. 

Lihacsov elmondta: bízik benne, hogy az atomerőmű bővítése elől elhárul az utolsó akadály is és az Európai Bizottság az utolsó eljárást illetpen is jóváhagyja a projektet. 

A Roszatom vezére szerint kiemelt figyelmet fordítanak a beszállítókkal folytatott együttműködésre. A vállalat számít a magyar beszállítók részvételére is, a hazai cégek aránya elérheti a 40 százalékot is a beszállítói körben. 

Lihacsov a lapnak azt is elmondta, hogy Pakson a világ egyik legbiztonságosabb típusának tartott VVER-blokkokat építik majd be. A Roszatom egyébként jelenleg harmincnégy blokkot épít a világ 12 országában - írja a Magyar Idők. 

Forrás: Magyar Idők