NRGreport
Menü

Nagyot hízelgett Trumpnak Szaúd-Arábia

Donald Trump amerikai elnök olajpárti politikája miatt Szaúd-Arábia növelné amerikai befektetéseit. 

Szaúd-Arábia növelheti az Egyesült Államokban, elsősorban olajfinomítókban lévő befektetéseit, köszönhetően a fosszilis energiatermelést preferáló amerikai kormányzati törekvéseknek. Ezt Khalid al-Falih, szaúdi olajminiszter mondta a BBC-nek adott interjújában. 

A szaúdi állami olajcég, az Aramco a Shellel közösen 50-50 százalékos tulajdonnal rendelkezik a Motiva Enterprises nevű vállalatban. Ez a cég üzemeltet három olajfinomítót az Egyesült Államokban, kettőt Louisiana, egyet Texas államban. A három finomító kapacitása napi 1,1 millió hordó körül van. 

Al-Falih az interúban azt mondta, hogy Donald Trump politikája kedvez az olajiparnak és ezt el kell ismernie Szaúd-Arábiának. Trump korábbi, még a kampány idején tett kijelentésére, miszerint az Egyesült Államoknak le kell állítania a szaúdi olajimportot, az olajminiszter dilpomatikusan annyit reagált: reméli, hogy végül a Trump adminisztráció az Egyesült Államok számára a legmegfelelőbb megoldást választja. 

A szaúdi miniszter az interjúban kiállt korábbi álláspontja mellett és nem tartja valószínűnek, hogy az emelkedő olajárak miatt visszatérő amerikai palaolajtermelés komolyan veszélyeztetné ország piaci részesedését és befolyását az olajpiacokra. Amíg a palaolajtermelpők a globális energiaigény növekedésével összhangban bővülnek, nekünk nincs bajunk velük - mondta. 

Több milliárd dollár értékű befektetéseink vannak amerikai olajfinomítókban és a disztribúció területén is és a Trump-adminisztráció politikája segítségével ezeket a befektetéseket növelni szeretnénk a közeljövőben - mondta a miniszter. 

Khalid al-Falih szerint az amerikai külügyminiszteri poszt várományosa, Rex Tillerson az egyik legmagasabban kvalifikált cégvezető, akivel valaha kapcsolatba került és meggyőződése szerint egy igazi államférfi. 

Az olajminiszter a két ország kapcsolatairól is beszélt az interjúban, szerinte Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok nem tehetik meg, hogy ne működjenek együtt a világ előtt álló kihívások leküzdésében - írja az Oilprice.com.

Forrás: Oilprice.com