Trading

Rekordmennyiségű CNG-t adtak el

NRGreport | 2017.02.06. 07:56

Stabilan növekszik a járművek üzemanyagaként használt sűrített földgáz eladása, a múlt év a legnagyobb értékesítési számot hozta. A benzinnél és dízelnél jóval környezetkímélőbb hajtóanyag elterjedésének komoly környezetvédelmi, egészségügyi és gazdasági előnye lehet, írja a Magyar Idők.

Több mint 50 százalékkal nőtt a sűrített autógáz (CNG) forgalma Magyarországon tavaly az első 11 hónapban 2015 azonos időszakához képest. A Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) adatai szerint a magyar kutaknál 11,243 millió köbméternyi sűrített földgázt tankoltak az autósok a jelzett időszakban. Összehasonlításul, 2015-ben nyolcmillió köbméter tiszta üzemanyagot értékesítettek Magyarországon. – A bővülő kereslet számos szereplő együttes munkájának köszönhető.

A tiszta közlekedés elterjedéséhez a szakmai, társadalmi és nem utolsósorban kormányzati szereplők egységes fellépése szükséges – jegyezte meg Domanovszky Henrik, a szervezet elnöke. A növekvő értékesítést jól tükrözi, hogy 2016 harmadik negyedévében már stabilan 1,1 millió köbméter fölé nőtt a CNG havi eladása, ami a 2010-es év csaknem teljes, éves magyarországi értékesítési mennyiségének felelt meg. Az egyesület úgy látja, hogy a termék pia­cának növekedése idén és a következő években is tartható lesz.

A bővülésnek további lendületet adhat az is, ha a távolsági áruszállításban is megjelennek a bio- és földgázalapú üzemanyagok – az egyesület ennek érdekében is dolgozik, hiszen a szektor számára megfelelő alternatívának tartja. A kőolajalapú energiahordozók helyettesítése az Európai Unió klímavédelmi stratégiájában is meghatározó elem.

A levegő minőségének javulása pedig pénzben is kifejezhető mutató. Hazánkban évente csaknem tízezer ember, tehát egy kisebb város lakossága hal meg idő előtt a légszennyezés következtében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint. Igaz, az elmúlt időszakban tapasztalt szmogért és általában a levegő szennyezettségéért csak részben felelős a közlekedés, az egyesület szerint akár évi 50 milliárd forintot is hozhatna a nemzetgazdaság számára, ha a megfelelő részaránnyal lennének jelen az utakon az CNG-üzemű járművek.

Egy kilogramm sűrített földgáz energiatartalma nagyjából egy liter gázolajéval vagy másfél liter benzinével egyenlő. Jelenleg 340-380 forintba kerül egy kilogramm CNG a gáz minőségétől függően, ez nagyjából 250 forintos benzinárnak felel meg. A gyárilag gázüzemű autómodellek a hagyományosokhoz képest felárral érhetők el, de még mindig jelentősen olcsóbbak az elektromos vagy hibrid hajtású típusoknál.

Emellett lehetőség van a hagyományos autók átalakítására gázüzeművé. Ennek költsége nagyjából 200 ezer forinttól 300 ezer forintig terjed, a motor hengereinek számától függően. A rendszer mellé tartályt is vásárolni kell és azt be is kell szereltetni, ami további kiadást jelent. A befektetés megtérülése annál hamarabb várható, minél többet fut az autó. Így akár másfél éven belül visszahozhatja az árát, de aki csak hétvégenként használja a járművet, annak csak sok év alatt térülhet meg az átalakítás költsége.

Nem cseppfolyós, sűrített

Az LPG néven széles körben használt, cseppfolyósított autógáz elsődleges alapanyaga propán- és butángázok elegye, amely a kőolaj-finomítás egyik terméke. Ezzel szemben a CNG 200 barra sűrített metángáz, amely lehet földgáz vagy biogáz, de ipari úton is előállítható. A metán az összes szénhidrogén közül a legkedvezőbb molekulaszerkezetet kínálja ahhoz, hogy az égéstérben a legkevesebb káros anyag fejlődjön: a szén-dioxid emissziója a dízelmotorokénál 10 százalékkal, a benzinmotorokénál mintegy 25 százalékkal kisebb. A metángázzal hajtott motorok szilárdrészecske- (PM10 és PM2,5)-kibocsátása szinte nulla, a nitrogén-oxidok légkörbe kerülése pedig minden esetben az EURO 6-os norma előírásai alatt marad, írja a Magyar Idők.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.