NRGreport
Menü

Új stratégiai szövetséget kötött az E.ON

Az E.ON és a CLEVER együttműködik az ultragyors elektromos töltőberendezések gyártásában és üzemeltetésében - adta hírül közleményében az E.ON.

Az E.ON nemzetközi energiavállalat és a dániai székhelyű, elektromos autózáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó vállalat, a CLEVER azzal a céllal kötött új stratégiai együttműködési megállapodást, hogy ultragyors töltőállomásokat telepítsen Európa fő gyorsforgalmi útjai mentén az elektromos járművek számára. A két partner gazdag tapasztalatokkal és komoly szakértelemmel rendelkezik az elektromos járműveket kiszolgáló infrastruktúra és a kapcsolódó hálózati szolgáltatások kiépítésében és üzemeltetésében Észak-Európában. A vegyesvállalat célja, hogy több száz ultragyors töltőpontot létesítsen szerte Európában. A töltőpontokat egymástól 120–180 kilométeres távolságban helyezik el az autópályák mentén. Az E.ON és a CLEVER hasonló törekvésekkel rendelkező további partnereket szeretne megnyerni az együttműködés számára.

A két vállalat közös célja, hogy vezető szerepre tegyen szert Európa jövőbeni közlekedési hálózatának alakításában. A közös jövőkép jegyében létrejön Európa első ultragyors töltőhálózata elektromos járművek számára, és az első gyorstöltőket már idén üzembe is helyezik. A két vállalat számos más lehetséges partnerrel is tárgyalásokat folytat. A partneri együttműködés időzítése és a közös törekvés azonban szorosan kapcsolódik az autósok növekvő igényhez, akik zökkenőmentesen működő és fenntartható közlekedési szolgáltatásokat várnak. Ehhez kapcsolódik az aut&oacut e;gyárak ígérete, mely szerint az elkövetkező évek során a gyártók egy sor következő generációs, hosszabb táv megtételére képes elektromos autókkal jelennek meg a piacon. Az elektromos autók száma az elkövetkező néhány évben drámai módon növekedni fog az európai utakon, mivel egyre több európai ország vállal kötelezettséget a CO2-kibocsátás csökkentésére a közlekedésben, az elektromos technológia pedig folyamatosan fejlődik.

„Reméljük, hogy közös törekvésünk eredményeképpen létrejön az első átfogó, ultragyors töltőállomás-infrastruktúra Európában. Egy ilyen nagyságrendű rendszer kiépítéséhez nem csupán szilárd pénzügyi alapokra és szakértelemre van szükség; a hálózat drámai fordulatot jelent az elektromos közlekedés iránti kereslet tekintetében, és követendő példaként szolgál a zöldenergiára alapuló, fenntartható e-mobilitás fejlődésének felgyorsításában. A megközelítés tökéletesen illeszkedik abba a stratégiába, melynek célja, hogy az e-autózás a lehető legkényelmesebb le gyen az ügyfeleink számára. A társulás keretében a CLEVER rendelkezésre bocsátja kint a terepen szerzett gazdag tapasztalatait, és hozzájárul az e-mobilitás innovatív, ügyfélközpontú megközelítésének megalapozásához” – idézi a közlemény Frank Meyert, az E.ON B2C & Innovation szakterületének vezetője.

„Az átálláshoz, valamint az elektromos közlekedés tömeges piaci bevezetéséhez nagy hatótávú elektromos járművekre van szükség, valamint egy határokon átívelő, megbízható és ultragyors töltőhálózat kiépítésére. Az autógyártók hamarosan rengeteg elektromos autót dobnak a piacra, mi pedig hasznosítjuk tapasztalatainkat, melyeket 2009 óta a skandináv államokban szereztünk az elektromos közlekedés kiépítése és üzemeltetése, illetve a kapcsolódó szolgáltatások területén, hogy a lehető legjobb ügyfélélményt nyújtsuk a nagy távolságok megtételére képes elektromos közlekedés területén szerte Európában. Európa egyik legnagyobb energiavállalatával, az E.ON-nal létesített társult vállalkozás fontos lépést jelent a jövőképünk megvalósítása felé vezető úton, melynek célja, hogy felgyorsítsuk a jövő fenntartható közlekedésének elterjedését” – mondta a konnüniké szerint Casper Kirketerp-Møller, a CLEVER vezérigazgatója.

A cél egy olyan egyedülálló és összefüggő páneurópai ultragyors töltőhálózat kiépítése, mely egyaránt képes kiszolgálni a már létező és az új generációs, nagy hatótávú elektromos járművek töltési igényeit. Kezdetben az ultragyors töltőállomások 150 kilowattos (kW) töltőkapacitással fognak üzemelni, melyet a moduláris kiépítésnek köszönhetően 350 kW-ra lehet majd növelni, amint ezt a technológiai fejlődés lehetővé teszi.

A cél az, hogy az ultragyors töltőhálózat összekapcsolja az európai nagyvárosokat. A hálózat várhatóan fontos lépcsőfokot jelent majd Európa jövőbeni elektromosautó-tulajdonosai számára, akik a közlekedés zöld eszközeit részesítik  előnyben. Az ultragyors töltőállomások eleinte 400 kilométer megtételére tudják majd feltölteni a járművek akkumulátorát mindössze 20-30 perc alatt, és a töltési kapacitás növelésével, illetve a járműtechnológia fejlődésével tovább lehet majd csökkenteni a töltési időt. A partnerek egyéb kapcsolódó szolgáltatások nyújtását is tervezik.

Az új infrastruktúra kiépítése hatalmas vállalkozás, melyhez jelentős mértékű beruházásra és megfelelő helyszínekre van szükség. A két partner ezért számos más, az elektromos autózásban aktív piaci szereplővel és érdekelt féllel folytat tárgyalásokat, hogy ők is csatlakozzanak Európa első ultragyors töltőhálózatának kiépítéséhez.

Forrás: NRGreport.com