NRGreport
Menü

Termelési rekord Pakson

Fenntarthatóság | Végh Zsófia | 2017-02-09 14:34

Az eddigi legkisebb mértékű összegzett sugárterhelés mellett tavaly ismét termelési rekordot ért el a Paksi Atomerőmű. A nemzetközi felülvizsgálatok jó eredményei mellett a harmadik blokk sikeres üzemidő hosszabbítása voltak a tavalyi év legkiemelkedőbb eseményei.

Az extrém időjárási körülmények ellenére jól vizsgázott a Paksi Atomerőmű, Magyarországon áram- és gázellátásban sem adódott probléma, ami alapvetően, áram tekintetében az erőműnek köszönhető, mondta Csiba Péter, az MVM-csoport elnök-vezérigazgatója a Paksi Atomerőmű éves sajtótájékoztatóján. Az erőmű a csoport meghatározó assset-je, a fenntartható ellátásbiztonság alappillére, az általa termelt villamosenergia ár-érték arányban verhetetlen, tette hozzá. Az alacsony árak fenntartását segíti, hogy tavaly az erőmű 15 havi üzemeltetési ciklusra tért át. Az erőműben dolgozó kollégák együttműködése, a működés javítására irányuló törekvéseik mellett Csiba kitért még a bérezés fontosságára. A bértárgyalások az erőmű szakszervezete és a vezetőség között még folynak, azért, hogy mindkét oldal számára elfogadható hosszútávú megoldást tudunk majd elérni, mondta. Az erőmű működése évi hatmillió tonna szén-dioxid kibocsátás megtakarítást eredményez, s működése a keletkezett fűtőanyag és hulladék szempontjából is rendkívül biztonságos, a világ egyik legbiztonságosabb atomerőművének számít, tette hozzá.

A 2015-ös rekordteljesítmény után tavaly ismét termelési csúcsot könyvelt el az erőmű: 16 053,9 GWh villamos energiát termelt. Ezzel továbbra is a hazai villamosenergia-termelés többségét, a 31 310,5 GWh-ás teljes hazai termelés 51,3%-át adta. Tavaly, az elméletileg megtermelhető maximális villamos energiatermeléshez képest a 2. blokk 81,4%-os, a négy közül a legkisebb, kihasználtsággal üzemelt, ami az átalakításoknak köszönhető. Az 1. és 4. blokkok kihasználtsági tényezője 91,7% és 92,1 % volt, ami normál üzemmenetet mutat. A 3. blokk 100%-os rendelkezésre állással üzemelt. A négy blokk átlaga éves szinten 91,38% volt, ami, akárcsak a 3. blokk 100%-os rendelkezésre állása, rekord. Ez utóbbi eredmény nemzetközi szinten is, a világon üzemelő 23 VVER  reaktorblokkok között is egyedülálló.

A tavaly lefolytatott nemzetközi vizsgálatok, mint például a negyedik WANO vizsgálat (World Association of Nuclear Operators) és a harmadik OSART utóvizsgálat (a Nemzetközi Atomenergiaügynökség, az IEAE üzemeltetést biztonságát vizsgáló missziója) is megerősítették, hogy az erőmű biztonságosan üzemel, mondta Hamvas István, az MV M Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. A nukleáris eseményeket a földrengéshez hasonlóan skálázzák súlyosságuk alapján. Sem 2016-ban, sem az elmúlt négy évben nem volt olyan esemény, ami a skálára felkerült volna, mondta. A nemzetközi INES skálán nulla besorolású, jelentésköteles eseményből összesen 17 fordult elő. Magasabb biztonsági kategóriájú esemény pedig nem történt.

A 15 hónapos üzemeltetési ciklusra való áttérés eredményeképpen tavaly a felhasznált fűtőkazetták mennyisége 25%-al csökkent, a kis- és közepes aktivitású hulladék mennyisége 21%-al mérséklődött. Nemcsak a felhasznált üzemanyag mennyisége, hanem a keletkezett kiégett üzemanyag és a tárolás költsége is csökken. Azzal, hogy közel egymilliárd forintot invesztáltunk a projektbe, az EBIDTA 3,2 milliárd forinttal nőtt, mondta Hamvas. A kevesebb leállás, a karbantartás gyakoriságának csökkentése, és a blokkok rekordtermelése is ennek is köszönhető.

Az egyes és kettes blokk (2032 és 2034) mellett a harmadik blokkra tavaly kapta meg az erőmű a Nukleáris Bizottság 2036-ig szóló üzemidő hosszabbításra vonatkozó engedélyét.

A hosszabb üzemidő miatt van értelme hosszabb idő alatt megtérülő beruházásokat megfontolni. A következő ilyen a turbinák átalakítása, melynek eredményeképpen 2020-ra– 30 megawattal megnő az erőmű kapacitása, ha 2020-ig valamennyi nyolc turbinát átalakítjuk, mondta Hamvas. A 16 053,9 GWh termelés mellett az értékesítés nettó árbevétele tavaly 174,7 milliárd forint, az adózás előtti eredmény 18, 2 milliárd forint volt.

Tavaly lejárt az előző hároméves stratégiai időszak; az új stratégia fő elemei a biztonság minél magasabb szinten tartása, a termelés hatékonyságának növelése és a működési kiválóság. Az innovációk születése a paksi környezet és a négy blokk miatt adott, a tulajdonos pedig támogatja és finanszírozza ezek megvalósítását. A hazai műszaki szakember háttér mellett a külföldi partnerekre is támaszkodik az erőmű – a Roszatom segítsége nélkül nem tudtuk volna végrehajtani például a 15 havi ciklusra történő átállást, mondta Hamvas.

Emellett a legolcsóbb villamosenergia-termelői árpozíció fenntartása a további kiemelt cél.

A tulajdonos minden évben vesz ki osztalékot, működési eredményt illetően idén nagyjából arra számítunk, amire tavaly, mondta Csiba újságírói kérdésre válaszolva.

A Paksi Atomerőmű továbbra is az ország energiaellátásának záloga, az atomerőmű nélkül a jövőben is elképzelhetetlen volna a hazai energiapolitika, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Végh Zsófia | Forrás: NRGreport