NRGreport
Menü

Parányi cég nyerte a legnagyobb olajipari részvénybizniszt

A valaha volt legnagyobb nyilvános részvénykibocsátásra készül a világ legnagyobb olajcége a szaúdi Aramco, de úgy tűnik, a nagy üzletről lemaradnak a nagy befektetési bankok, ehelyett a tanácsadással egy viszonylag parányi céget bíztak meg a szaúdiak. 

A világ legnagyobb olajvállalata, a Saudi Aramco tavaly áprilisban jelentette be, hogy egy 100 milliárd dolláros nyilvános részvénykibocsátás keretében értékesítik a cég 5 százalékát. A szaúdi vállalat nem kis meglepetésre nem valamelyik nagy befektetési bankházat bízta meg a tanácsadói feladatok ellátásával, hanem egy - ilyen viszonylatban - parányi céget, az alig tíz évvel ezelőtt alapított Moelis & Co.-t - írja az Oilprice.com

A cég ugyan nem a világ legkisebb befektetési bankja, de az óriásokhoz, a Goldman Sachs-hoz, vagy a Morgan Stanley-hez képest valóban picike. Ezért lehet meglepő, hogy nemcsak a cég történetének legnagyobb, hanem a világon valaha volt legnagyobb részvénypiaci tanácsadói megbízást sikerült megkaparintania. A cég piaci értéke valamivel 1 milliárd dollár alatt van, de a részvényeinek árfolyama meredek emelkedésbe kezdett az elmúlt egy hónapban. Ehhez képest az Aramco-kibocsátás 100 milliárd dolláros összege elképzelhetetlenül magas. 

A Moelis teljesítménye már azzal is elismerésre méltó, hogy elnyerte a megbízást, de a neheze még csak most következik a cég számára. Egy ilyen kibocsátás hatalmas mennyiségű munkát ró a kiválasztott tanácsadóra, amennyiben viszont sikeresen és profin levezénylik az ügyletet, úgy aligha lesz gondjuk a jövőben. A kockázat ugyanakkor szintén óriási. Sikertelenség esetén az amúgy is kicsi cég évekre visszacsúszhat a harmadvonalbeli befektetési cégek közé. 

Maga a részvénykibocsátás sem lesz egyszerű néhány okból kifolyólag. Az első az Aramco óriási mérete. A cég értéke durván egytizede az S&P 500-ban szereplő 500 cég összértékének, más szavakkal a szaúdi olajvállalat ötvenszer nagyobb mint egy átlagos amerikai nagyvállalat. Emiatt a megfelelő számú befektető megtalálása nem tűnik könnyű feladatnak. 

A Moelis ugyan nem felelős azért, hogy megtalálja és vásárlásra bírja a befektetőket, ezt más bankok végzik majd, de ha a Moelis nem végzi el megfelelően a szükséges háttérmunkát és nem alakítja ki az ügylet strukturáját pontosan, akkor hatalmas bukás lehet a vége. 

Az ügyletet közelről ismerő források szerint egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy az 5 százalékos kibocsátásra valamikor 2017 folyamán kerül sor. Ezért a Moelis számára nincs sok idő a kibocsátás megszervezéséhez. 

Az Aramco-kibocsátás az olajügyekért felelős szaúdi helyettes koronaherceg, Mohammed bin Szalman egyik legfontosabb feladata és egyben a szaúdi gazdaság átalakításának első, kiemelten fontos lépése. A rijádi vezetés célja, hogy a szaúdi gazdaságot fokozatosan függetlenítsék az olajbevételektől. E nagyszabású terv a sikeres részvénykibocsátástól is függ. 

Forrás: Oilprice.com