NRGreport
Menü

Máris nagyot kedvezett Trump az olajcégeknek

Az új amerikai elnök egyik első ténykedése volt, hogy törölte az olajcégek átláthatóságára vonatkozó törvényi szabályozást. 

Donald Trump, amerikai elnök egyik első jogalkotási aktusa volt, hogy visszavont egy, ez az olajcégekre vonatkozó átláthatósági szabályozást, amely e vállalatok nemzetközi tevékenységét volt hivatott kontroll alatt tartani és ezen keresztül csökkenteni a megvesztegetések számát és a korrupciót. 

A szabályozás az ún. Dodd-Frank-törvény része volt, amelyet a 2008-as válság után vezettek be és célja a válsághoz vezető hasonló események megakadályozása. A szabály arra kötelezte az amerikai olajvállalatokat, hogy nyilatkozniuk kell minden olyan adók és jogdíjak formájában esedékes kifizetésükről, amit akár az amerikai, akár külföldi kormányok és ügynökségek felé fizettek 2008 szeptemberétől kezdve. 

A törvényt a nagy olajvállalatok hevesen ellenezték, mivel szerintük ez veszteségeket okoz nekik külföldi versenytársaikkal szemben. Ezek a versenytársak döntően európai vállalatok, de a törvény támogatói szerint nem lehet szó hátrányról, mivel az európai válalaltokat hasonlóan szigorúan korlátozzák az EU-s szabályok. Kanadában és Norvégiában is hasonló kötelezettségei vannak a tőzsdén szereplő olajcégeknek. 

Vita tárgyát képezte ezen vállalati adatok begyűjtésének és értékelésének költsége is: ezt a feladatot az amerikai tőzsdefelügyeletnek kellett ellátnia. A USA Today által megkérdezett konzervatív érdekképviseleti csoport szerint ez a költség éves szinten 173 és 385 millió dollár között van. A Lugar Center elemzése szerint ugyanakkor ez az összeg erősen túlzó. A Lugar Center alappítója, Richard Lugar szenátor egyébként maga is az átláthatósági szabály egyik készítője volt. 

Február elején a Képviselőház és a Szenátus egy 1996-os törvény, a Congressional Review Act alapján jóváhagyta a szabályozást visszavonását. Ez lehetőséget biztosít azon törvények visszavonására, amit a megelőző hat hónap során egyszerű többséggel fogadtak el. 

1996 óta csupán egyetlen alkalommal éltek a visszavonás jogával, de Trump és adminisztrációjának több tagja, sőt a Képviselőház egyes tagjai szerint is mostantól többször alkalmazzák majd - írja az Oilprice.com.

Forrás: Oilprice.com