Trading

Olcsóbb lesz az olajrészvény a szaúdi állampolgároknak

NRGreport | 2017.02.22. 09:43

A tőzsdei árhoz képes olcsóbban juthatnának a Saudi Aramco olajvállalat részvényeihez a kisbefektetők, feltéve, ha szaúdi állampolgárok. 

A szaúdi óriás olajvállalat, a Sauid Aramco azt tervezi, hogy a szaúdi állampolgárok számára alacsonyabb áron teszi lehetővé az olajcég részvényeinek megvásárlását a közelgő nyilvános kibocsátáshoz kapcsolódóan – írja az Oilprice.com

A Bloomberg információi szerint az Aramco már egyeztetett a kibocsátás részleteiről és arról, hogy a szaúdi kisbefektetők a tőzsdei árakhoz képest olcsóbban jussanak a cég papírjaihoz. A terv részleteiről nem hoztak nyilvánosságra részleteket és az Aramco sem kommentálta hivatalosan az értesülést. 

A Bloomberg megjegyzi, hogy az olajmonarchia korábban 2,67 dolláros áron kínálta állampolgárainak az állami tulajdonban lévő részvények megvásárlását. A cél a vagyon újraelosztása volt a helyi lakosság körében.  

Múlt héten a Reuters arról számolt be, hogy a szaúdi döntéshozók nem értenek egyet abban, hogy az Aramco-t ipari konglomerátumként, vagy nemzetközi olajvállalatként vezessék be a tőzsdére. Ennek azért van jelentősége, mert ha ipari cégként történik a bevezetés, akkor a későbbiekben a petrokémiai és más szektorokban is aktív szerepet vállalhatna a cég. Az Aramco egyes vezetői szerint ugyanakkor ez nehézségeket okozna a cég beárazásában, ami nem szerencsés a nyilvános kibocsátás előtt. 

Még mindig nem tudható pontosan, hogy melyik tőzsdén vezetik be az Aramco papírjait. Korábban a Wall Street Journal arról számolt be, hogy a New York-i tőzsde volt az eredeti favorit, de szóba került London, Torontó, sőt egyes ázsiai börzék is, bár utóbbiaknak a WSJ szerint kicsi a valószínűsége. 

Közben a torontói értéktőzsdét (TSX) üzemeltető TMX elnök-vezérigazgatója a CNBC-nek megerősítette, hogy szeretnék meggyőzni a szaúdi döntéshozókat a kanadai bevezetésről. 

Az Aramco nyilvános részvénykibocsátásából több milliárd dolláros bevételre számít a rijádi vezetés, amit az ország gazdaságának diverzifikálására és az olajtól való függés csökkentésére használnának fel. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.