NRGreport
Menü

Trump jövő héten nekimegy a környezetvédelemnek

Donald Trump, amerikai elnök a tervek szerint a jövő héten szüntet meg több, még Barack Obama elnöksége idején életbe léptetett környezetvédelemmel és klímaváltozással kapcsolatos szabályozást. Ezt a Fehér Ház egy tisztviselője közölte a Reuters hírügynökséggel. 

A Barack Obama elnöksége alatt meghozott szövetségi szénbányászati tilalmat és az egyes államoknak a károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó előírásait, a Clean Power Plan-t is törölni fogja Donald Trump a jövő héten. A jelenlegi amerikai elnök és a republikánus többségű Kongresszus szerint is ezek a korlátozások túlságosan költségesek az amerikai vállalatok számára és anélkül teszik tönkre a bányászati iparágat, hogy bármiféle kompenzációt nyújtanának az érintetteknek. 

A Clean Power Plan Obama elnök legfontosabb kezdeményezése volt a klímaváltozás elleni harcban. A terv előírta az egyes államoknak, hogy milyen mértékben kell csökkenteniük a széndioxid-kibocsátásukat, de igazán sosem lépett életbe, mivel több republikánus vezetésű állam is bíróságon támadta meg a rendelkezést. 

Szakértők szerint Trump azzal kezdheti meg a szabályozás eltörlését, hogy felkéri a Környezetvédelmi Ügynökséget (EPA): kérje vissza a bíróságoktól a szabályozást utólagos átvizsgálásra. Ezzel megszűnne a rendelkezés jogi megvédésének lehetősége. 

A szánbányászati tilalom eltörlése ennél jóval egyszerűbb procedúra lesz Trump számára. Itt egyszerűen csak utasítania kell a Belügyminisztériumot a szabályozás visszavonására és a szénlízing program újraindítására. 

Az Obama adminisztráció 2016 januárjában átmeneti tilalmat vezettek be az új szövetségi bányászati bérleti engedélyek kiadására. A rendelkezés heves tiltakozást váltott ki a szénipar képviselőből, mivel szerintük az akadályozza a fejlődést. 

Trump már több Obama által hozott zöld szabályozást is eltörölt. Ilyen volt például a Stream Protection Rule, amely korlátozta a bányászati tevékenységből származó hulladékok és melléktermékek elhelyezését, illetve az Egyesült Államok vízi útjainak szövetségi védelmét előírő rendelkezés is - írja az CNBC

Forrás: CNBC