Fenntarthatóság

Kazánok és kémények korszerűsítését támogatja a kormány

Végh Zsófia | 2017.03.09. 09:47

Újabb, 3,5 milliárdos keretösszegű vissza nem térítendő támogatást biztosít lakóépületek illetve társasházi lakások fűtési rendszereinek energetikai korszerűsítésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – jelentette be Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár. Újdonság, hogy a támogatásból ezúttal nem csupán a kazánok, hanem a kiegészítő elemek, például kémények felújítása is finanszírozható, ami komplex cserét tesz lehetővé.

A kormány ötödik éve folytatja a lakosság energiaköltségének támogatását, részben rezsicsökkentéssel, részben az energiahatékonyság támogatásával, mondta az államtitkár. Az Otton Melege program 2014 óta fut, s eddig mintegy 120 ezer családnak segítettünk abban, hogy drága, s energiapazarló készülékeiket hatékonyra cseréljék, tette hozzá. A közeljövőben két programot indít a minisztérium. A mai naptól online elérhető a fűtési rendszerek cseréjét támogató program szöveges tartalma és pályázati feltételei a minisztérium honlapján, pályázni pedig június hatodikán reggel nyolc órától lehet.

A legújabb alprogram célja a lakóépületekben illetve társasházi lakásokban található gázkazánok és gázkonvektorok cseréjének támogatása. A támogatás az egyedi fűtéssel rendelkező, s korszerűsítésre szoruló rendszereket tartalmazó ingatlanok célozza.

Budapesten az egyedi fűtésű háztartások aránya 65 százalék, ám arról, hogy hány fűtési rendszer szorul felújításra, nincsenek pontos adatok, mondta Szabó. Országos szinten az ingatlanok kétharmadanál lenne energetikai felújításra szükség, ezen belül szigetelésre, készülékek cseréjére, stb. de a fűtésirendserek állapota ezen ingatlanokon belül sem ismert.

A fűtőberendezések cseréje mellett a meglévő fűtési rendszer korszerűsítéséhez, a radiátorok cseréjéhez és a kivitelezéshez kapcsolódó járulékos munkálatokhoz – mint például kéményátépítés – igényelhető maximum 40%-s támogatási intenzitás mellett maximum 700.000 forint összegű vissza nem térítendő támogatás. A pályázat forrását ezúttal is a szén-dioxid kvóta bevételek biztosítják.

A program ezúttal kiegészül egy másik támogatási formával: a GINOP 841A pályázat keretében ugyanis nulla százalékos kamatú és költségű visszatérítendő forrással is kiegészíthetik a pályázok az OM program pályázati pénzt. Így negyven százalék vissza nem térítendő OM, ötven százalék visszatérítendő GINOP, tíz százalék önrész finanszírozásból fedezhető egy komplexebb átalakítás. A minisztérium mintegy hétezer (sikeres) pályázattal kalkulál, mondta Szabó.

A támogatási programok között korábban szerepelt kazáncserét támogató pályázat, ám kéményeket tartalmazó nem, mondta Szabó.  Körülbelül két éve jelentek meg a piacon az igazán korszerű kémények, melyek ára szinte a kazán árával megegyezik, tette hozzá. A gyűjtőkémények problémájára vonatkozó kérdésre Szabó elmondta, ezek cseréjére inkább a GINOP forrás igénybevételét javasolja a minisztérium, az OM pályázat forrása nem elegendő a több(tíz)milliós költségek fedezésére. (Gyűjtőkéményes rendszerek esetén társasházakban akár egy kazán cseréje esetén a strangon lévő többi rendszer is érintett)

A GINOP lakásonként legfeljebb hétmillió, családi házanként pedig tízmillió forint forrást biztosít e célra, így érdemes egy társház lakóinak összefogni, mert a költségekből további korszerűsítést (például folyosóvilágítás) is tudnak fedezni.

Az Otton Melege második, idén májusban várható programja háztartási készülékek cseréjét támogatja majd, mondta Szabó. A népszerű hűtőgép és mosógép közül a pályázó döntheti el, melyik cseréjére igényel támogatást. A várható keret erre az alprogramra 700-800 millió forint lesz, s ellentétben a mostani pályázattal, mellett egységesen országosan írnak ki, ez utóbbi térségekre lebontva jelenik majd meg. A minisztérium vizsgálja még a bojlerek cseréjének támogatását is, lehetséges, hogy ezt egy következő pályázatban fogják megjelentetni, tette hozzá.

Az aktuális pályázatról részletes Pályázati Útmutató megtekinthető a futeskorszerusites2017.nfsi.hu oldalon, a pályázattal kapcsolatos további kérdésekre a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft. (NFSI) Ügyfélszolgálata ad bővebb tájékoztatást.

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.