Trading

Több száz forintot spórolhatunk áprilistól egy tankoláson

NRGreport | 2017.03.16. 10:02

Január elseje óta a Brent olajtípus hordónkénti átlagára 50 dollár fölött van, ezért a második negyedévben csökkenni fog az üzemanyagok jövedéki adója, ami azt eredményezheti, hogy olcsóbb lesz a tankolás áprilistól – írja a Világgazdaság. 

A Világgazdaság által megkérdezett elemzők szerint akár több száz forintot is spórolhatunk áprilistól egy tankoláson a benzinkutaknál, mivel az olajárak alakulása miatt a második negyedévben csökkenni fog az üzemanyagok ára. 

Az év eleje óta a Brent alaptípus hordónkénti átlagára 54,8 dollár, és egy tavalyi törvénymódosítás szerint, ha 50 dollár alá kerül az olaj negyedéves átlagára, akkor a benzin és a petróleum jövedéki adója 5, a gázolajé 10 forinttal emelkedik. Ha azonban az olaj átlagára 50 dollár fölött van, akkor az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre. Ez azt jelenti, hogy ha az idei első negyedévben 50 dollár fölött marad a Brent ára, akkor áprilistól a benzin jövedéki adója 6,35, a gázolajé pedig 12,7 forinttal csökkenhet. 

A lapnak nyilatkozó elemzők szerint az átlagár valószínűleg 50 dollár fölött lesz az idei első három hónapban, így áprilistól egy 50 literes tankolás esetében a benzinnél 318, a gázolaj esetében pedig 635 forinttal lenne olcsóbb a tankolás. Az elemzők szerint ugyanakkor a harmadik negyedévben valószínű, hogy visszatérnek a korábbi adómértékek és vele a magasabb üzemanyagárak – írja a Világgazdaság

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.