NRGreport
Menü

A legfontosabb tudnivalók a napelemes hitelprogramokról

Március 16-tól pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások az összesen 103,2 milliárdos keretösszegű kombinált hitelprogramokra. A pályázatok keretében megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogathatóak mind a vidéki, mind pedig a közép-magyarországi régiókban. Az elnyerhető támogatás és az igényelhető kölcsön összege is 3-50 millió forint.

Az egyik konstrukció keretében - ez a GINOP-4.1.1-8.4.4-16 számú pályázat - a vidéki, közép-magyarországi régión kívüli térség vállalkozásai tudnak pályázni. A pályázat keretében összesen 91,5 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 59,4 milliárd Ft, a kölcsön keretösszege pedig 32,1 milliárd forint. A program részletei itt

A másik, VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 nevű programra csak a közép-magyarországi régióban tevékenykedő kkv-k nyújthatnak be kérelmeket. A pályázat keretében összesen 11,7 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 5,8 milliárd forint, a kölcsön keretösszege pedig szintén 5,8 milliárd forint. A program részletei itt.

A két felhívás keretében mindösszesen 103,2 milliárd forint áll a mikro-, kis- és középvállalkozások rendelkezésére – mondta a Portfolio.hu-nak Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Fontosabb tudnivalók a pályázatokról:

- A pályázatok hozzájárulnak az épületek energiatakarékosságának és energiahatékonyságának megújuló energiaforrások felhasználásával történő javítására irányuló beruházások megvalósításához.

- A pályázat keretében támogatható a vállalkozások épületei hőtechnikai adottságainak javítása (szigetelés, nyílászáró-csere), a fűtési, hűtési és használati meleg víz rendszereinek korszerűsítése megújuló energiaforrás hasznosításával, illetve a világítási rendszerek korszerűsítése.

- Mind a két felhívás esetében az igényelhető vissza nem térítendő támogatás és az igényelhető kölcsön összege minimum 3 millió, maximum 50 millió forint. A kölcsön futamideje a szerződés megkötésétől számított legfeljebb 10 év, a kamat 2%/év - ismertette az államtitkár.

- A kombinált hitelkérelmek esetében legalább 10%-os saját forrással, egyszerűsített eljárással, egyablakos rendszerben igényelhető vissza nem térítendő támogatás, valamint kedvezményes kamatozású kölcsön. A vissza nem térítendő támogatás és a kölcsön egyidejű igénybevétele kötelező.

Forrás: NRGReport, Portfolio.hu