Fenntarthatóság

Hazai labor segít a terrorizmus elleni harcban

Végh Zsófia | 2017.03.23. 08:00

Bár a terrorfenyegetettség nálunk kisebb, mint számos más országban, a közelmúltban mégis egy hazai kutatóközpontot nevezett ki együttműködő partnerének a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont nukleáris törvényszéki területen történő kutatásaival, elemzői munkájával járul hozzá az ország és más tagállamok védelméhez. Az intézet a világon elsőként vehette át a kinevezést ezen a kutatási területen.​

A kémiai és biológiai fegyverek mellett a radioaktív, vagy nukleáris anyagok is a terroristák eszköztárába tartoznak. Az elmúlt 13 évben közel háromezer olyan eseményt jelentettek a Nemzetközi Atomenergiaügynökség tagállamai, ami radiológiai anyagokhoz kapcsolódik. A szervezet Incidens és Illegális Forgalom adatbázisa évente hozzávetőleg száz új ilyen eseménnyel bővül, ami jelzi, van még mit fejleszteni az országok nukleáris védettségén. A megelőzés és felderítés mellett a csempészett és lefoglalt anyagok kezelése, meghatározása nélkülözhetetlen a védelmi pajzson található rések megszüntetéséhez.

Többek között ebben segíti majd a NAÜ tagállamokat az MTA Energiatudományi Kutatóközpont nukleáris törvényszéki analitikai laborja, s kutatócsoportjának munkája. A talált vagy elkobzott nukleáris és radiológia anyagok elemzésével, s a megfelelő konklúziók levonásával a labor bizonyítékot szolgáltat a bűnügyi eljáráshoz. A törvényszéki analitika az anyag meghatározása mellett annak eredtét, tulajdonosát, az eltulajdonítás helyét, a leleplezésig megtett útját, s a felelősöket kutatja. A régióban egyedüliként működő laboratórium mellett egy mozgólabor, s egy mobil csapat segít a helyszínelésben, az anyag begyűjtésében, helyszíni munka kategorizálásban. Ezután következik a részletes laboratóriumi vizsgálat.

Az anyag meghatározására legfeljebb két hónap áll rendelkezésre, de egy hét után meg kell tudni mondani mivel állunk szemben – mondta Kovács-Széles Éva, a Sugárbiztonsági Laboratórium vezetője az együttműködést bejelentő hazai eseményen. Az alkalmazott technikai módszerek között van radiológiai és izotópos elemzés, fizikai karakterizálás (tömeg, sűrűség, méretmeghatározás, stb.). Az eredményeket szakértő ismerteti a bíróságon. A megfelelő konklúzió levonása az egyik legnagyobb kihívás – összetett szaktudást és speciális gondolkodásmódot igényel – mondta Kovács-Széles.

A hazai szakmai háttérnek és nukleáris fizikai kutatóháttérnek köszönhető, hogy a kinevezést Magyarország kaphatta meg. Bár a nukleáris törvényszéki analitika viszonylag fiatal tudományágnak számít, a hazai kutatómunka hat évtizedre nyúlik vissza. Csillebércen, a Központi Fizikai Kutató Intézet, valamivel később pedig az Izotópkutató Intézet alapításával kezdődött. Nagy lendületet adott az atomenergia békés célú kutatásának a budapesti Kutatóreaktor megépítése is. A radioaktív izotópok használata elterjedt, felépült a nukleáris biztonsági kultúra, amelyhez a hátteret a kutatás során alapján összegyűlt tudásanyag adta.

(Forrás: MTA Energiatudományi Kutatóközpont) 

Öt éve, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontot létrehozásával a nukleáris Safety és Security témával foglalkozó kutatások közös irányítás kerültek. Az intézet biztonsági kérdésekben a Paksi Atomerőmű fő konzulense és az Országos Atomerőmű Hivatal műszaki technológiai partnere. Az oktatásban is részt vesz, jelentős fejlesztéseket hajtott végre sugárvédelmi és nukleáris kutatási területeken. Nemzetközi oktatóprogramok lebonyolítása a jövőben (is) a központ egyik feladata lesz. Emellett technikai segítséget nyújt a környező országoknak, s új, innovatív kutatási irányok kialakításában is részt vesz.

Magyarország példaként szolgálhat számos tagállamunknak: az együttműködés az ország elkötelezettségének és erőfeszítéseinek elismerése – mondta lapunknak David Kerry Smith, a NAÜ Védettségi főosztályának főmunkatársa. Az egyes tagállamok Ügynökségtől és egymástól is tanulnak, mindenki profitál a közös munkából – tette hozzá.

A NAÜ nem tart fenn külön nukleáris törvényszéki laboratóriumot, jómagam egy négyfős csapattal dolgozom a NAÜ központjában, ami nem laboratóriumi környezet – mondta Smith. Az együttműködés keretében egy jól felszerelt laboratórium válik elérhetővé számunkra 250 kilométerre Bécstől, ahol nukleáris törvényszéki szakértőkkel dolgozhatunk közösen egy tudományos platformon. A magyar labor felkészültsége, és a bizonyítékok elemzéséhez nyújtott háttere igen jó minta világszinten a többi tagállamunknak – hangsúlyozta a NAÜ főmunkatársa.

A Nemzetközi Atomenergiaügynökség szeretné, ha minden ország/állam tisztában lenne a nukleáris törvényszéki analitika jelentőségével, s azzal, hogy speciális intézkedéséket kell hozni azon esetekre, amikor nukleáris anyagokkal, izotópokkal, stb. kapcsolatba kerülve gyorsan kell reagálniuk – mondta a szakember. Ez nem csupán a laborban dolgozók feladata: a tűzoltóságnak, a rendőrségnek, a belügyminisztériumnak, a határőrségnek is tisztában kell azzal lennie, hogy óvintézkedésekre van szükség, ha kapcsolatba kerülnek ilyen anyagokkal. Egyúttal foglalkozniuk kell az emberek, saját maguk és a bizonyítékok védelmével.  Mindehhez megfelelő (kezelési)tervvel kell rendelkezniük, hogy például a lehető legkevesebb időt legyenek kitéve ezen anyagoknak, speciális mintavételi eljárásokra, felszerelésre, védőöltözékre van szükség a bizonyítékok feldolgozásához. Szeretnénk, ha minden tagállam tisztában lenne ezzel- tette hozzá Smith.

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.