NRGreport
Menü

Zuhanhat az olaj, ha nem egységes az OPEC

Az OPEC vasárnapi, Kuvaiti találkozóján sok múlik: meg kell győzniük a piacokat arról, hogy minden rendben van a kitermelési megállapodással, sőt, májusban meg is hosszabbítják azt. Ha ez nem történik meg, akkor a már elszenvedett 10%-os esést követően még tovább zuhanhat az olaj árfolyama, egészen a 30 dolláros szintekig.

Az olaj árának nemrég elszenvedett esése mögött több tényező is állt, például az amerikai készletadatok nem várt emelkedése – de sok múlott azon is, hogy a piac elkezdett kételkedni abban, hogy az OPEC tartani tudja a történelminek is nevezett kitermelés-csökkentési megállapodást. A nemzetközi benchmark északi-tengeri alaptípus Brent árfolyama a pszichológiai 50 dolláros sáv alá is került egy időre.

Éppen ezért olyan fontos a március 26. vasárnapi kuvaiti találkozó, ahol öt olajkitermelő ország tárgyal majd arról, mi is történt eddig és mi legyen a következő lépés. A találkozón a megállapodást felügyelő országok (OPEC-tagok és szervezeten kívüliek is) jelen lesznek, felülvizsgálják az eddigi kitermelési adatokat, azaz, hogy mindenki pontosan tartotta-e magát a tervhez, amelyben rögzítették, hogy napi 1,8 millió hordóval kevesebbet juttatnak a piacra. Ezen kívül megvitatják, hogy a féléves megállapodást meg kell-e hosszabbítani májusban. A találkozón ott lesz az OPEC elnöke, szaúdi energetikai miniszter, Kalid al-Falih ill., az OPEC-ből Kuvait, Algéria, Venezuela és a szervezeten kívüli Omán és Oroszország képviselői.

A stabilizáló paktum

A 2016 decemberében elért megállapodás az olajkartell és más, olyan nagy kitermelők között, mint Oroszország 50 dolláros szint fölött stabilizálta az energiahordozó árát. Az egyezmény idén januárban lépett érvénybe, a Brent akkor 58 dollár fölött cserélt gazdát, míg az amerikai könnyűolaj típus, a WTI 55 dolláros árfolyamon volt. A bizalom visszatért a piacokra, az amerikai olaj határidős jegyzéseire rekordszámú vételi ajánlat érkezett – arra számítva, hogy még feljebb araszolnak az árak.

A piac nagyon várja a találkozóról érkező közleményeket, információkat. A CNBC-nek nyilatkozó Gene Marcial szerint mindenképpen meghosszabbításban állapodnak majd meg. A Tradition Energy piackutatója szerint az OPEC-ben domináns szaúdiaknak a 30-35 dolláros árfolyam problémát jelent, kellenek a magasabb árfolyamból adódó bevételek. A szakértő szerint, ha nem hosszabbítják meg az egyezményt, akkor az 30-35 dolláros olajárat jelent a közeljövőben. 

A tavalyi megállapodás okozta jó hangulat idén márciusig tartott, amikor is a stabil olajárak vezényelte amerikai olajcégek elkezdték növelni napi kitermelésüket, félmillió hordóra megközelítve az korábban elért kitermelési csúcsot.

A hirtelen jelentkező többlet mellett a piac azon is aggódni kezdett, hogy a szaúdiak közülték: nem fogják egyedül elvinni az alacsonyabb olajárak okozta kieséseket, ha más kitermelők nem tartják be a megállapodásban foglaltakat. Kalid al-Falih egészen potnosan Irakra gondolt, akik éppen akkor közölték: növelik a kitermelést, céljuk az év közepére napi 5 millió hordó elérése. Az olajkartell második legnagyobb termelője, Irak, napi 210 ezer hordós csökkentést vállalt, s bár ez a mennyiség az össztermeléshez képest nem nagy, ahogy korábban írtuk, meglehetősen bonyolult lesz teljesíteni a vállalást: a nemzetközi cégekkel szembeni szerződéses kötelezettségek és az északi kurd olajmezők feletti kolrátozott befolyás miatt lehet Irak az OPEC-megállapodás kerékkötője. 

Szaúd-Arábia erős üzenetet küldött a többi olajkitermelő országnak – Daniel Yergin, az IHS Markit elnökhelyettese szerint. A szakértő arra számít, hogy a hétvégi találkozón komoly megnyugtatást kapnak a piacok és előremutató kijelentések érkeznek a kitermelési szintek tartásáról. Az elemzők szerint az OPEC-en belül és a megállapodást aláíró országok között is komoly egyetértésnek kell lennie erre vonatkozóan. A kartell korábbi megállapodásaival ellentétben most nagyon egységes képet mutatott a szervezet, ezt pedig díjazta a piac, mondta Yergin. Szaúd-Arábia többször is ráerősített erre a maga 10 millió hordós kvótájának tartásával, ezzel próbálva ellensúlyozni Irak és Oroszország kilengéseit. Ezek a kilengések azonban végzetesek is lehetnek a megállapodás számára, elég csak Irak bejelentéseire gondolni.

Van beleszólása a palaolajosoknak is

Simon Tamás, az MKB Elemzési Központ ágazati szakértője szerint alacsony marad az olajár. A szakértő a technológia fejlődésére és a nem konvencionális kőolaj-kitermelés robbanásszerű előretörésére alapozza véleményét. Ugyan a tradicionális olajkitermelők mindent elkövettek annak érdekében, hogy ezt a trendet visszaszorítsák, a technológiai fejlődést azonban még a világ olajkínálatának körülbelül egyharmadát adó OPEC olajkartellnek sem sikerül megállítania - ezért is tört meg a múlt hét elején az olajár stabilitása, írta a vg.hu-n.

Az olajár 100 dollár feletti szintről 30 dollár alá történő mélyrepülése 2016 elején nehéz helyzetbe hozta az amerikai nem konvencionális kitermelőket is, mivel önköltségi szintjük magasabb volt, mint a hagyományos olajkitermelőké. A palaolaj-termelők kivéreztetése kezdetben eredményes volt, mert az olajárak mélyrepülésével párhuzamosan 2015-től az amerikai kitermelés is csökkenő pályára váltott. Az OPEC kitermelés-csökkentési stratégiája azonban ismét megnyitotta az utat a nem konvencionális kitermelők előtt: alkalmazkodtak a piaci árhoz, három év alatt több mint 50 százalékkal csökkentették átlagos termelési költségeiket, ennek köszönhetően jelentős részük már 50 dollár körüli olajár mellett is képes gazdaságosan működni. Ráadásul gyorsan reagálnak az árak változására is. Ez pedig, Simon Tamás szerint gátat szab az olajárak tartós növekedésének.

Forrás: NRGreport, CNBC