NRGreport
Menü

OPAL gázvezeték: Ukrajna a bírósághoz fordul

A Naftohaz az Európai Bíróságon támadta meg a Gazprom számára az OPAL gázvezeték megemelt kapacitású használatát engedélyező európai bizottsági döntést - közölte csütörtökön a Naftohaz.

Az ukrán Naftohaz 2017. március 27-én keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához az Európai Bizottság 2016. október 28-i döntésének a megsemmisítését kérve. 

Az Európai Bizottság októberi döntésében engedélyezte a Gazpromnak az OPAL gázvezetéken keresztül szállított gáz mennyiségének a növelését. Az orosz Gazprom korábban csak 50 százalékát használhatta a vezeték kapacitásának, a bizottság döntése azonban lehetővé tette, hogy ezt további 40 százalékkal megemelje, illetve ennek ellátásához növelje szállításait az Északi Áramlat gázvezetéken is.

Az Ukrajnával történt előzetes egyeztetés nélkül meghozott bizottsági döntés sérti Ukrajna európai uniós csatlakozási szerződésének 274-es pontját, valamint az Uniós Energiakartában (Energy Charter Treaty, ECT), illetve az Energiaközösség (Energy Community) alapokmányában az Európai Unióra háruló kötelezettségeket - emeli ki a Naftohaz közleménye. 

A dokumentum rámutat, hogy az EU Bizottság amellett, hogy túllépte hatáskörét, a szabad verseny melletti uniós irányelveknek ellentmondó döntésével veszélybe sodorta Ukrajna és más kelet-európai országok ellátási biztonságát és az energiapiac hatékony működését azáltal, hogy hozzájárult a Gazprom és érdekeltségei piaci dominanciájának a megerősítéséhez. 

A lengyel PGNiG állami gázszolgáltató társaság december elején tett panaszt az Európai Unió Bíróságánál az Európai Bizottság döntése miatt, amellyel engedélyezte a Gazpromnak a szállítások növelését az OPAL gázvezetéken.

A 36 milliárd köbméter éves szállítási kapacitású észak-déli OPAL gázvezeték 2011-ben épült Németországban, és egyebek között az Északi Áramlat vezetéken érkező orosz földgázt juttatja el Közép- és Nyugat-Európába.

Forrás: MTI