NRGreport
Menü

A horvátok továbbra is visszavennék az INA-t

Horvátország és Magyarország viszonya kiváló volna, ha nem befolyásolná a Mol–INA-ügy – jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő, miután Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tárgyalt.

Az Európai Néppárt máltai kongresszusán a politikus elmondta, Horvátország jelezte szándékát az INA visszavásárlására, míg a magyar fél megerősítette, hogy a Mol álláspontja változatlan, és el akarja adni részesedését a horvát olajvállalatban.

A folyamat eltart egy ideig, a jószomszédi viszony és a színvonalas párbeszéd viszont segíthet a cél elérésében. Mi mindketten ezen dolgozunk – húzta alá, hozzátéve: a kormánynak még néhány hét kell ahhoz, hogy kiválassza a megfelelő modellt a Mol kivásárlására.

Horvátország még 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, valamint azt állították, hogy elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban tervezett beruházások, a magyar befektető pedig megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

A genfi ítélőtábla ugyanakkor elutasította a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi horvát kérelmet. A döntőbírósági határozat után Plenkovic 2016. december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.

Forrás: MTI