NRGreport
Menü

26 milliárdot hitelezünk Iránnak atomprogramra

85 millió eurós hitelszerződést ajánlott fel Magyarország Iránnak, azaz 26,4 milliárd forinttal járulnak hozzá a magyar bankok iráni-magyar projektek támogatásához, aminek része a nukleáris együttműködés is.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a hétvégén egy kétoldalú nukleáris együttműködési megállapodást írt alá Iránnal, melynek lényege, hogy Magyarország és Irán együtt építene kis atomreaktorokat, amelyeket Afrikában és Ázsiában adnának el.

A Tehran Times számolt arról be, hogy Ali Akbar Salehi, az iráni nukleáris hatóság vezetője és Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese egy nukleáris együttműködési megállapodást ír alá szombaton – írta a Portfolio.hu. Ennek lényege, hogy Magyarország és Irán együtt építene kis atomreaktorokat, amelyeket Afrikában és Ázsiában adnának el.

Most, a Mehr hírügynökség közölte, hogy 85 millió eurós hitelszerződést ajánlott fel Magyarország Iránnak, azaz 26,4 milliárd forinttal járulnak hozzá a magyar bankok iráni-magyar projektek támogatásához, aminek része a nukleáris együttműködés is.

A 85 millió eurót az Eximbank biztosítja a magyar és az iráni vállalkozások közötti együttműködés elősegítésére, illetve export-import tranzakciók finanszírozására, és már korábban, február elején bejelentették, amikor Szijjártó Péter a Magyar-Iráni Gazdasági Bizottság első ülése után nyilatkozott, a Portfolio cikke szerint.

A nukleáris megállapodás mellett egy ösztöndíjprogramról is született döntés most szombaton, amelynek értelmében 100 iráni diák tanulhat majd Magyarországon.

Forrás: Portfolio.hu, Mehr, NRGreport