NRGreport
Menü

Atomblokk épül a szénerőművek megmentéséért

Sajátos okból építene atomerőművet Lengyelország: a nulla szén-dioxid-kibocsátású létesítménynek köszönhetően könnyebben teljesíthetné uniós klímakötelezettségét, így a háttérben tovább működhetnének az áramtermelés 80 százalékát adó szénerőművek is.

A lengyel gazdaság növekedése megsínylené a szénerőművek gyors visszaszorítását, új szénerőmű építését azonban a tervezett uniós szabályok tiltanák, egy új atomerőmű pedig fajlagosan kétszer drágább a hagyományos szenesnél. A lengyel vezetés ezért meg szeretné vitatni az atomerőmű-beruházás részleteit az uniós illetékesekkel. Nem kizárt, hogy felvetné atomprojektjének állami támogatását is. A lengyel energiaminisztérium legújabb becslése szerint a létesítmény 6,2 milliárd dollárba kerülne, az előző kalkuláció ennek a másfélszerese volt. Az első, 1200 megawattos blokkot tíz év alatt építenék fel – írja a Bloomberg értesülési alapján a Világgazdaság.

Az építési lehetőségről már lemaradhat a szakma nagy amerikai cége, a Westinghouse, mert japán tulajdonosa jelezte, hogy kivonul a nukleáris iparból. Az orosz Roszatom mozgásterét szűkítheti, hogy nem éppen virágzók az orosz–lengyel kapcsolatok – Oroszország elkerülte Lengyelországot az Északi Áramlat gázvezetékkel is –, de ettől érdekelheti a konszernt a lengyel projekt.

Európa-szerte mindenütt dolgoznak a mára elöregedett atomerőművek lebontásán, felújításán, illetve pótlásán. Litvániában például évek óta bontanak, Franciaországban 2020-ra bezárják a fessenheimi erőművet, ahogy átadták az új, flamanville-i létesítményt. Április óta épül Anglia új atomerőműve, a Hinkley Point C, Ukrajnában egyelőre üzemidő-hosszabbítások lesznek, míg Németországban az atomtemetők helyét keresik. Szlovákiában lassan átadják a 3. és a 4. mohi blokkot, s a terv szerint Csehországban is épülnek újak. Finnország már a harmadik atomerőművén dolgozik. Spanyolországban újraindítanak egy létesítményt.

Forrás: Világgazdaság