NRGreport
Menü

Ítéletidő Csehországban, több ezren áram nélkül

Több mint tízezer háztartás áram nélkül maradt Dél-Csehországban a régiót csütörtökről péntekre ért sűrű havazás és a heves szélviharok következtében. Péntek reggel közutak tucatjai voltak járhatatlanok a nagy mennyiségű hó és az utakra dőlt fák miatt - közölte a cseh közszolgálati rádió.

Az E.ON áramszolgáltató energetikai vészhelyzetet jelentett be a régióban, mert a pontos helyzet felmérését és az áramszolgáltatás helyreállítását a kialakult közlekedési problémák is tovább nehezítik. "Úgy néz ki, hogy több településen még szombaton sem tudjuk biztosítani az áramszolgáltatást" - nyilatkozott Vladimír Vácha, a cég szóvivője a rádióban.

A legnagyobb problémák Cesky Krumlov és Prachatice városokban és környékükön vannak. Ceské Budejovice régióközpontban az éjjel leállt a vasúti forgalom, mert a síneken több helyen ledőlt fák, hótorlaszok akadályozzák a forgalmat.

A kora reggeli órákban nagymértékben megugrott a balesetek, főleg a koccanások száma is - mondta Ivan Bajcura dél-csehországi rendőrségi szóvivő. Az Ausztria felé vezető főutat árokba csúszott, a síkos, hegyvidéki utakat elakadt kamionok torlaszolták el, így átmenetileg járhatatlanná váltak.

Hasonló problémákkal küzdenek az ország további régiói is, különösen Észak-Morvaország és Olmütz környéke, ahol továbbra is sűrűn havazik. Nehéz a közlekedés a magyarok által is gyakran használt, Prágát és Brünnt összekötő D1-es autópályán is.

A cseh rendőrség felszólította a lakosságot, hogy az érintett régiókban, amennyire nem feltétlenül szükséges, ne üljenek autóba.

Forrás: MTI