NRGreport
Menü

A MOL jó teljesítményére számítanak az elemzők

Többek között az olajár emelkedésének köszönhetően javuló eredményt prognosztizálnak a szakértők.

Pénteken jelent a MOL – közzéteszi legfrissebb eredményeit. Április 27-én az INA már közzétette első negyedéves számait, amely 48%-os éves alapon mért bevételnövekedésről tanúskodott. Az EBITDA 607 millió kunára volt tehető, mely a magasabb olajár mellett a cég kutatási és értékesítési sikereivel is magyarázható. Bár a nettó eredmény ebben a szektorban kevéssé fontos, az mindenképp jelzésértékű, hogy 2012 óta először tudott az INA profitot elérni. A jó eredmény abból a szempontból is fontos, hogy feljebb helyezi a MOL részesedésének értékét egy jövőbeli tárgyalássorozat esetén, még ha a horvát ajánlat még késlekedik is, többek közöttt az Agrokor problémái miatt – írja elemzésében az Equilor Zrt.

A MOL az idei évben várhatóan sokkal jobb teljesítményt fog nyújtani pénzügyileg mint az elmúlt években, elsősorban az olajár emelkedése miatt, a jelenleg rendelkezésre álló Bloomberg konszenzus 159,775 milliárd forintos EBITDA-t prognosztizál, amely meghaladná a tavaly ugyanilyen időszak 144,4 milliárd forintos eredményét. A 2017-es évre a vállalat a csoportszintű CCS EBITDA-ját 2 milliárd dollár fölé várja, mely az olajártól függően teljesíthető célnak tűnik. A cég a beruházásait a tavalyi 1 milliárd dollárról legfeljebb 1,2 milliárdig növelné, úgy, hogy a Cash Flow termelés továbbra is pozitív maradjon. Az olaj és gázkitermelési szintek ebben az évben is a 110 mboepd (ezer hordóegyenérték) szintet célozza meg, a tavalyi 112 mboepd után. A tervek szerint a vállalat eladósodottsági szintje is változatlan marad, a nettó adósság/EBITDA szintet 2-es szorzó alatt szeretné tartani. Az első negyedéves eredmények várhatóan reálisan haladnak majd a fenti célok felé.

A MOL esetében egy másik fontos, árfolyambefolyásoló tényező az osztalékszelvény lekerülése. Az egy részvényre jutó bruttó osztalék 625 forint, melyet május 17-től fizetnek ki. Az osztalékfizetéshez szükséges tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja 2017. május 10. Ennek megfelelően a 2016. évi osztalékra jogosító MOL részvényeket utoljára 2017. május 8-án, azaz a gyorsjelentés utáni hétfőn lehet vásárolni a Budapesti, valamint a Varsói Értéktőzsdén (ex-kupon nap: 2017. május 9.) –írja az Equilor. 

Forrás: NRGreport