NRGreport
Menü

Kiemelkedő negyedéven lehet túl a Mol

Az Equilor elemzői szerint kiemelkedő negyedévről számolhat be a Mol pénteken. A befektetők azt mérlegelik majd, hogy a cég új stratégiájának fontos pillérei hogyan teljesítenek majd. 

A MOL május 5-én pénteken, piacnyitás előtt teszi közzé az első negyedéves gyorsjelentését. A tavalyi trendekhez képest kiemelkedő teljesítményre számítanak az Euilor elemzői: a 2016 első negyedévéhez képesti magasabb olajár elsősorban a kutatás-termelés tisztított EBITDA-jához járul hozzá.

A befektetők azonban inkább azt mérlegelik majd, hogy az új stratégia alappillérei: a finomítás, ezen belül petrolkémia és a kereskedelem hogyan teljesítenek az új környezetben.

Jól teljesít az új stratégia?

Az emelkedő olajár az integrált olajszolgáltató eredményeit vegyesen érinti. A kutatástermelés, mely 33%-át képviseli a tisztított EBITDA-nak, újra a „régi szép időkre” emlékeztető teljesítményt nyújthat. Erről az INA első negyedéves számai is tanúskodtak április végén. 

Az EBITDA a horvát leányvállalatnál 607 millió kunát ért el, mely a magasabb olajár miatt az előző időszak hatszorosa. Éves összehasonlításban azonban az integrált petrolkémiai árrés jelentősen esett (a 2016 első negyedéves 701,6 EUR/tonnáról 539.3 EUR/tonnára). A finomítói árrés a másik oldalról enyhe növekedést mutat: 5,8 USD/bbl-ről negyedéves átlagban 6,5 USD/bbl-re nőtt. Ennek következtében inkább stagnálhat a finomítás-kereskedelem teljesítménye, bár nem kizárt egy váratlan pozitív fordulat, ha a klasszikus finomítás és motorbenzin fellendülést mutatott az előre látható petrolkémiai visszaesés mellett.

Az Equilor szerint a tavaly ősszel meghirdetett stratégiának megfelelően a kereskedelmi szegmens tovább folytatja a növekedést: 2016-ban a fogyasztói szolgáltatások EBITDA, mint a cég új stratégiájának fókusza éves szinten 40%-ot nőtt, de még csak 14%-át adja a teljes CCS EBITDA-nak. A vállalat határozott célja, hogy a fogyasztói szolgáltatások EBITDA a teljes EBITDA-n belül kb. 30%-ot érjen el 2030-ra, ennek megfelelően a negyedév végén jelentették be, hogy Kelet-Közép-Európában elsőként a MOL drive-through szolgáltatást vezet be töltőállomásain. A pilot project még nem járul hozzá az ezéves EBITDA-hoz, de a kilátások szempontjából a szektor kulcsfontosságú.

A MOL pénteken 10 órakor tartja elemzői konferenciabeszélgetését, melyen a fenitek mellett kitermelési tervek teljesüléséről és a szokásos INA-val kapcsolatos kérdésekről lehet szó elsősorban. Ha a MOL előrejelzett erős évkezdése valóra válik, az árfolyam szempontjából jó választásnak bizonyulhat, hogy közvetlenül a gyorsjelentés után lehet utoljára osztalékkal venni a papírt - olvasható az Equilor által közölt várakozásokban.

Forrás: Equilor