Trading

COT-riport: tovább adják az olajt az alapok

NRGreport | 2017.05.16. 11:51

Folytatódott és ezzel már három hete tart az alapok olajpozíciónak eladása, a május 9-vel záródó egyhetes időszakot elemző COT-riportban szereplő adatok szerint. Benzinben is vételről eladásra váltottak, további esésre számítva.

Több mint 100 ezer kontraktussal csökkent az alapok határidős állománya, és ebben érintve voltak a WTI-olaj, a benzin, az arany, az ezüst és a réz pozíciók. Az árupiaci termékek tekintetében – ide nem számítva a Brent-olajat és a gázolajat – egyharmadára csökkent az alapok pozícióinak nagysága. Ebben a körben három hónapja tartanak az eladások.

Harmadik hete tart a WTI olaj eladása, és ez idő alatt megfeleződött az alapok nettó long állománya. Azt követően, hogy a vizsgált időszakban (május 3 – május 9) 47 dollár alá esett az olaj hordónkénti ára, új vevők jelentek meg, de a múlt hét szerda (május 10), vagyis az olajárat támogató készletjelentés óta tartó olaj-rali legfőbb mozgatója a short pozíciók zárása – írta elemezésében Ole Sloth Hansen, a Saxo Bank árupiaci stratégiai igazgatója és a stratégiai és kutatási csoport tagja.

A benzin összesített pozíciója az alapok körében három hét alatt fordult 33 ezer long kontraktusból 21 ezer short kontraktusba, és sejthető, hogy ez az állomány ki van téve egy esetleges short-zárási hullámnak.

A spekulatív alapok folytatták az EUR short pozícióik zárását, így az eladási pozíciók egyéves mélypontra estek vissza a vizsgált körben. Ugyanakkor a május 9-vel záródó egyhetes időszakban négy hét óta először voltak az alapok összességében vevők a dollárra. Az euró, a svájci frank és az angol font vásárlásánál nagyobb mértékű volt a jen és az árupiaci kitettségű devizák – köztük az ausztrál dollár – eladása. A mexikói peso vásárlása négy éve nem volt ekkora a vizsgált spekulatív alapok körében.

A nemesfémeket adták az alapok a COT-riportban vizsgált egyhetes időszakban. Felgyorsult az arany eladása, ami azt mutatja, hogy az alapok feladták a küzdelmet az aranynak az elmúlt egy hónapban tapasztalható gyenge teljesítménye láttán. Az ezüst sem úszta meg: a nettó long pozíció rekord nagyságból esett vissza a 15 hónapja tapasztalható legalacsonyabb szintre rövid idő alatt.

A gabonák vegyes képet mutatnak: a kukoricát továbbra is adják az alapok, de ezt ellensúlyozza a szója és a búza vétele. A cukrot 11 hete adják az alapok, míg a kakaónál a short pozíciók zárása volt megfigyelhető, ugyanis az elefántcsontparti zavargások és a minőséggel kapcsolatos aggodalmak felhajtották az árakat.

A COT-riportról

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) minden pénteken közzéteszi a Commitment of Traders Reportot, azaz a COT-riportot, amely az adott hét keddjével záródó egyhetes időszak adatait dolgozza fel. A riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit, amelyeket az Egyesült Államok különböző határidős piacain vettek fel. Az említett befektetői csoportok piaci lépései azért érdemelnek különleges figyelmet, mert a pozícióik jellemzően spekulatívak, amelyeket nem más ügyletek fedezéseként hoztak létre, továbbá rendszerint szűk stopokat használnak – mindezek eredményeképpen a piac úgy tartja, hogy ezek a befektetői csoportok reagálnak leggyorsabban és legérzékenyebben a fundamentális és technikai alapú ármozgásokra.

  NRGreport
Címkék
#benzin   #Brent   #COT-jelentés   #olaj   #Saxo Bank   #tőzsde   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.