NRGreport
Menü

Folytatódhat a Paks 2-projekt

Május-júniusban hozza nyilvánosságra az orosz fővállalkozó az első, a Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó közbeszerzési kiírásokat - jelentette be Valerij Zorja, az ASZE cégcsoport Európai Atomerőmű Építési Osztályának vezetője a Portfolio Clean Energy konferenciáján.

Az első körben írják ki a turbinák beszerzését szolgáló pályázatokat, de a nukleáris sziget berendezéseire is számos beszállítói tender kiírása várható. Az ütemterv tartása érdekében nyár végéig aláírjuk a szerződéseket - tette hozzá.

Paks 2 hatalmas projekt lesz, nagyon sok beszállító vehet részt venni benne; az orosz fővállalkozó összességében mintegy 6000 tétel, berendezés beszerzésére ír ki tendert a Paks 2 projektben - mondta Valerij Zorja. A közbeszerzési folyamat 22 nagyberendezés tendereztetésére, közbeszerzésére terjedhet ki – mondta az osztályvezető a Portfolio Clean Energy konferenciáján.

Az idei évre tervezett közbeszerzésekről elmondta, egész Európára kiterjedően közzéteszik a felhívásokat. A pályázatok hivatalos nyelve az orosz lesz, de miután amerikai és európai cégek is nagy számban vesznek részt projektjeinkben, ez bizonyítja, hogy a nyelv nem lehet akadályt. Ez a piac nemzetközi - tette hozzá.

A beszerzési folyamatról szólva elmondta, a Roszatom gyakorlata az EU és Magyarország értékeivel összhangban van. A versenyképesség Oroszországban is fontos szempont, ott is tendereztetésen alapul a beszerzés, a mag technológiát kivéve pedig minden beszerzésre kerül majd. Az orosz jogi szabályozás megtiltja, hogy különbséget tegyünk helyi és nem helyi potenciális beszállítók között, csak a klasszifikáció alapján tehető különbség, vagyis egyenlő jogok illetik meg a helyieket és nem helyieket is - fogalmazott. A versenytárgyalás általában nyílt tárgyalás formájában valósul meg, amelyhez előminősítés nem szükséges.

A Roszatom projektjeiben Csehország és a cseh ipar nagyon nagy súllyal képviseli magát, a társaság saját elektronikus katalógusának több mint felét cseh cégek teszik ki. A cseh példa pedig a magyar vállalkozások számára is követhető - mondta. A beszállítóknak segítünk teljesíteni a feltételek, hiszen nem az a célunk, hogy sikertelenek legyenek a szerződések; mindannyian a közös sikerben vagyunk érdekeltek - fogalmazott.

A fix áras fővállalkozói szerződés kulcsrakész megvalósítást garantál, amely a fővállalkozó feladataként rögzíti az alvállalkozók bevonását, a velük való szerződéskötést, valamint az alvállalkozói, beszállítói munka minőségének szavatolását - mondta el Aszódi Attila, a Miniszterelnökség Paks 2 projektért felelős kormánybiztosa a konferencián előadásában. A Paks 2 projektcég azonban a fővállalkozó és alvállalkozó munkáját is ellenőrizni fogja, hiszen engedélyesként végső soron ő felel a biztonságért.

Forrás: Portfolio.hu, NRGreport