NRGreport
Menü

Dinamikusan bővült a KELER energiapiaci ügyfélköre

Tervet meghaladó növekedéssel zárta a tavalyi évet a központi értéktári és klíringszolgáltatásokat nyújtó KELER Csoport - derült ki a társaság budapesti közgyűlésén, olvasható a cégcsoport közleményében. A KELER Központi Értéktár Zrt. bevétele 4,5 százalékkal nőtt, a KELER KSZF Zrt. pedig 11 százalékos emelkedéssel zárta az évet. A KELER KSZF vezérigazgatója szerint a legfontosabb cél, hogy a társaság nemzetközi szinten minél nagyobb ismertségre tegyen szert és a legjelentősebb szolgáltatók közé kerüljön, így egyre több európai ország energiapiaci résztvevője számára nyújthassa szolgáltatásait.

A magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként a KELER Központi Értéktár Zrt. az értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének legfontosabb háttérintézménye. A társaság szolgáltatásokból származó bevétele 2016-ban 4,567 milliárd forintra rúgott, ami az előző évhez képest 4,5 százalékos növekedést jelent, ami 1,5 százalékkal haladja meg a tervszámot.

Dudás György vezérigazgató elmondta: a díjbevételekre kedvező hatást gyakoroltak a javuló gazdasági folyamatok, köztük a lakossági fogyasztás bővülése, Magyarország hitelminősítésének javulása, továbbá az alacsony kamatkörnyezet. Összességében a társaság a vártnál 65 millió forinttal nagyobb bevételt ért el. A vezérigazgató közölte, hogy a társaság működési költségei a tervezett szint alatt maradtak, ami a szigorú költségkontrollal magyarázható. A KELER Zrt. adózás előtti eredménye 1,706 milliárd forintot tett ki, ez a kitűzött célnál 33,5 százalékkal magasabb összeg. A közgyűlésen döntés született arról, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén sem lesz osztalékfizetés a 2016. évi eredmények után, mivel a társaságok visszaforgatják a működés eredményeképpen termelt nyereséget.

Jól teljesített a cégcsoport klíringházi és garanciaszolgáltatásokat nyújtó másik vállalata is: a KELER KSZF Zrt. szolgáltatásból származó bevételei közel 1,278 milliárd forintra rúgtak, ez lényegében megegyezik a célkitűzéssel, ugyanakkor az egy évvel korábbinál 11 százalékkal magasabb. A KELER KSZF adózás előtti eredménye 154 millió forintot tett ki.

Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója rámutatott: a derivatív-, az azonnali értékpapír-ügyleteknél, illetve a gázpiacokon a vártnál mérsékeltebb piaci forgalom miatt a tervezettnél alacsonyabbak lettek a bevételek, de ezt részben ellensúlyozta a társaság legnagyobb díjbevételét biztosító energiapiaci tevékenység. Ezen a területen 2016-ban dinamikusan bővült az ügyfélkör, és a társaság ügyfeleinek több, mintkétharmada külföldi. A legfontosabb cél Mátrai Károly szerint, hogy a társaság nemzetközi szinten minél nagyobb ismertségre tegyen szert és a legjelentősebb szolgáltatók közé kerüljön, így egyre több európai ország energiapiaci résztvevője számára nyújthassa szolgáltatásait.

A KELER Zrt.az elmúlt évben folytatta a szolgáltatások fejlesztését célzó stratégiai modernizációs programját, amelynek elsődleges célja, hogy egy hazai szolgáltatóból innovatív, európai és regionálisan is vezető pozícióban lévő piaci szereplővé váljon. A társaság ennek jegyében csatlakozottaz egységes európai értékpapír-elszámolási rendszerhez (Target2-Securities – T2S), amely az európai elszámolási rendszerek egységesítésével biztonságosabbá és gazdaságosabbá teszi a nemzetközi értékpapír-tranzakciók lebonyolítását.

 

Forrás: NRGreport