NRGreport
Menü

Tíz uniós ország is új atomerőművet szeretne

Az uniós országok felében van atomerőmű, és ott e létesítményekre többnyire jelentős rész jut a helyi energiaellátásban az Európai Bizottság közleménye szerint.

Az érintett tagállamokban működő 129 atomerőművi blokk együttes kapacitása 120 gigawatt (GW), átlagos életkoruk azonban közel 30 év. A bizottsági közlemény szerint jelenleg tíz tagállam szeretne újabb erőművet, ebből négy reaktor már épül Finnországban, Franciaországban és Szlovákiában. További reaktorok engedélyezése folyik Finnországban, Magyarországon és az Egyesült Királyságban, míg Bulgáriában, Csehországban, Litvániában, Lengyelországban és Romániában az atomprojektek előkészítésénél tartanak. Az Egyesült Királyság 2025-ig bezárná az összes szénerőművét, a kieső kapacitást elsősorban új gáztüzelésű és nukleáris erőművekkel pótolná – írta a Világgazdaság.

Az Európai Bizottság arra számít, hogy az unióban 2025-ig csökken a nukleáris kapacitás, mert várhatóan több mint 50 blokkot le kell majd állítani. Eddig azonban elég kevés ilyen tapasztalat gyűlt össze, mert bár 2016-ban Európában már 90 véglegesen bezárt atomreaktor volt, ebből csak hármat szereltek le teljesen. A kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladék kezeléséről szóló irányelv szerint az üzemeltetők teljes körűen felelősek a radioaktív hulladék kezeléséért, annak keletkezésétől a végleges elhelyezéséig.

E feladatokra az üzemeltetőknek a működés kezdetétől pénzt kell elkülöníteniük a kormányzati pénzügyi kötelezettségvállalás kockázatának lehető legnagyobb mértékű enyhítése céljából, hangsúlyozza a közlemény. 2050-ig összesen 263 milliárd euróra lesz szükségük az európai nukleáris létesítmények üzemeltetőinek, ezen belül 123 milliárd euró kell a leszerelésre, és 140 milliárdot a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésére, mélységi geológiai elhelyezésére kell majd fordítani.

A bizottsági előrejelzés szerint 2030-tól már nőnek az európai nukleáris kapacitások az üzemidő-hosszabbítások és az új beruházások eredményeként, 2050-re már 95-105 GW ilyen kapacitás állhat rendelkezésre.

Ám odáig rögös lehet az út. A Financial Times az Areva francia technológiájával épülő, finnországi Olkiluoto 3 atomreaktor kálváriáját ismertette. A blokk 2018 végére talán elkészül, de az eredeti határidő kilenc évvel korábbi volt, és a beruházás 8,5 milliárd eurós költségvetése is a többszöröse az eredetileg megcélzott 3,2 milliárd eurónak – áll a cikkben.

Forrás: Világgazdaság