NRGreport
Menü

Gázolajat szállít a MOL Csehországba

Húsz millió tonna gázolajat szállít a cseh állami anyagtartalék alap (SSHR) számára a Mol - közölte Edita Pechalová,  az SSHR szóvivője vasárnap Prágában. A szállítmány értéke a forgalmi adó nélkül mintegy 230 millió korona, azaz mintegy 2,645 milliárd forint.

A szélsőséges téli időjárásban is használható gázolaj szállítási jogát a Mol az SSHR által kiírt nyilvános pályázaton nyerte el.

"A szerződés két évre szól. A szállítás értéke mérsékelten módosulni fog az amerikai dollár árfolyamának alakulásától függően. A gázolaj a hosszúlejáratú tartalékalapba kerül, és szállításkor nem lehet hatvan napnál régebbi" - közölte Pechalová. 

Az SSHR április elején közölte, hogy Csehország kőolajtartalékai 87 napra csökkentek, miközben az európai uniós rendelet legalább 90 napi tartalékot ír elő.  Ennek a helyzetnek az alapján írtak ki új pályázatokat, amelyek egyikét a Mol nyerte.

A pénzügyminisztérium felszólította az SSHR-t, hogy készítsen középtávú terveket a tartalékok folyamatos fenntartására. Pavel Svagr, az SSHR elnöke szerint a tervek teljesítéséhez az alapnak nagyobb kormánytámogatásra, több költségvetési forrásra van szüksége.

Forrás: MTI