Fenntarthatóság

Energiagazdaság és környezetvédelem

NRGreport | 2017.05.23. 08:42

Az alacsony szénfelhasználású jövő biztosításához és a klímaváltozás kezeléséhez világszerte növelni kell a megújuló energiába való befektetéseket. Miként lehet ezt megvalósítani? – teszi fel a kérdést Giulio Boccaletti, a Nature Conservancy környezetvédelmi szervezet stratégiaalkotásért felelős vezetője.

A szerző Világgazdaságban is megjelent, szindikált írása szerint az energiatermelés egyik rendszere sem tökéletes, még a zöldenergia-projekteket is körültekintően kell megvalósítani az általuk okozott ökológiai lábnyom miatt, annak érdekében, hogy csökkenteni lehessen az energiakinyerésnek a környezetre gyakorolt, tájat, folyókat és óceánokat érintő hatásait.

A cikkben többek között leírja:

A legtöbb előrejelzés szerint a globális klímavédelmi célok eléréséhez a vízenergia-kapacitások legalább 50 százalékos növelésére lesz szükség 2040-re, a nap- és szélenergia-projektek jelentős növekedése mellett is.

Az energiatermelés egyik rendszere sem tökéletes, még a zöldenergia-projekteket is körültekintően kell megvalósítani az általuk okozott ökológiai lábnyom miatt.

A Nature Conservancy legújabb jelentése azonban kimutatta, hogy a környezeti, szociális és gazdasági kockázatok figyelembevétele csökkentheti a projektek megvalósításának csúszását, illetve a költségek megnövekedését, és egyben minimalizálja a beruházással szembeni perek lehetőségét is.

A rendszerszintű tervezés nem követeli meg, hogy a kivitelezők egy teljesen új megvalósítási folyamatot alakítsanak ki. Ehelyett a kormányzatok és a fejlesztők a megfelelő elveket és eszközöket integrálhatják a meglévő tervezési és szabályozási folyamataikba. Hasonló eljárásokat alkalmaznak a szél- és napenergia, valamint más, jelentős ökológiai lábnyomot okozó energiaforrások hasznosítása terén.

Az alacsony szénfelhasználású jövő felé történő átalakulás végrehajtása talán korunk legfőbb kihívása, és nem járhatunk sikerrel, ha nem növeljük a megújulóenergia-termelést.

A vízenergia esetében, ha megfelelően, holisztikusabb megközelítéssel tervezzük a beruházásokat, elérhetjük a tiszta energiára vonatkozó globális célokat úgy, hogy közben mintegy százezer kilométernyi folyószakaszt óvunk meg. Ha viszont nem lépünk egyet hátra, és nem látjuk az összképet, akkor egyszerűen csak annyit teszünk, hogy az egyik probléma megszüntetésével egy újabbat hozunk létre – írja Giulio Boccaletti.

www.project-syndicate.org

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.