Infografika

Egy képen az USA energiatermelése

NRGreport | 2017.05.31. 11:40

Amerikában áves szinten átlagosan 73 százalékkal nőnek a napenergia kapacitások. A Knoema.com látványos infografikája az Egyesült Államokban üzemben lévő energiatermelő egységeket mutatja be energiafajták szerint. 

Az amerikai szénipar hanyatlása és az energiatermelés körüli környezetvédelmi aggályok miatt az elmúlt évtizedben robbanásszerűen nőtt a napenergia használata az elektromos áram előállításában az Egyesült Államokban. A napenergia segítségével előállított energia a 2006-os 508 ezer megawattról 2016-ra 36,8 millió megawattra nőtt, ez 7135 százalékos növekedés. 

A napenergia-kapacitások éves szinten átlagosan 73 százalékkal nőttek ebbben az időszakban, ez az ütem jóval magasabb, mint bármely más villamosenergia-előállítási módszer. A növekedés üteme némiképp lassult az elmúlt három évben, ezen belül 2016 január és 2017 január között 46 százalékos volt a bővülés – az amerikai Energia Információs Hivatal (EIA) adatai szerint. A tavalyi évben Kalifornia államban állították rendszerbe a legtöbb új naperőművet, a 2016 előtti kapacitásokhoz képest pedig Minnesota lett az első. 

Az Egyesült Államokban az is előfordul, hogy korábbi szénerőművek állnak át a napenergiára, mégpedig úgy, hogy az erőmű területén létesítenek napelemparkokat. Ezzel az olyan területeken is munkalehetőséget teremtenek, ahol a szénipari állások száma meredeken zuhant az elmúlt években.  

Az EIA rövidtávú becslése szerint 2017-ben a tavalyinál némileg alacsonyabb ütemben, 37 százalékkal nő majd az új naperőművek száma az Egyesült Államokban, ugyanakkor a júniusi hónapban rekordot érhet el a napenergiával előállított elektromos áram mennyisége, napi 189,83 gigawattórával. 

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) hosszú távú becsléseiben – 2040-ig – három lehetséges verziót vázol az Egyesült Államok számára a napenergiával előállított villamosenergia mennyiségét illetően. A legoptimistább becslés szerint 2040-ben az így termelt áram mennyisége eléri az 575 terawattórát, ami megegyezik az összes, 2016-ban megújuló forrásból előállított energia mennyiségével.  

A Knoema.com alábbi infografikáján az Egyesült Államokban jelenleg üzemelő energiatermelő egységeket követheti nyomon energiahordozók szerint. 

US Solar Energy Profile

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.