NRGreport
Menü

Az EU és Kína kiáll a párizsi klímaegyezmény mellett

Az Egyesült Államok kormányzatának döntésétől függetlenül, feltételek nélküli támogatásáról fogja biztosítani a párizsi klímaegyezményt Kína és az Európai Unió a felek képviselőinek kétoldalú brüsszeli találkozóján - közölték uniós tisztségviselők szerdán.

"Közös nyilatkozatot fogunk kiadni a klímaváltozásról, amelyben hangsúlyozzuk, hogy Kína és az EU végre fogja hajtani a megállapodásban foglaltakat" - mondta egy névtelenséget kérő illetékes.

"A párizsi egyezmény akkor is hatályban marad, ha Donald Trump elnök végül kilépteti az Egyesült Államokat a szerződésből" - tette hozzá.

"A tiszta energiára való átállást az Európai Unió és Kína is sürgetőnek tekinti (...) A fokozott fellépés mindkét fél számára kitűnő lehetőséget jelent" - írták az elfogadásra váró dokumentum kiszivárgott tervezetében, amelyben azt is konkretizálják majd, hogy miként kívánják elérni a károsanyag-kibocsátási célkitűzéseket.

A nyilatkozatban várhatóan a szabadkereskedelem és a multilateralizmus fontosságát is hangsúlyozni fogják, ami szakemberek szerint ugyancsak üzenetértékű lehet a protekcionista kereskedelempolitikát pártoló Trump-adminisztráció számára.

Amint arról az NRGreport is beszámolt, Donald Trump szerdán azt írta a Twitteren, hogy pár napon belül nyilvánosságra hozza döntését az általa korábban sokat bírált párizsi klímaegyezményről, amelynek keretében az Egyesült Államok vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti károsanyag-kibocsátását a 2005-ös bázisévhez képest. Nevük elhallgatását kérő források ugyanakkor arról számoltak be, hogy az elnök ki fogja léptetni országát a szerződésből.

Sharon Dijksma holland környezetvédelmi miniszter "súlyos csalódottságának" adott hangot ezen hírekre reagálva. "Ha igaz, akkor ez szomorú nap a világ számára" - fogalmazott.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szintén aggodalmát fejezte ki az esetleges amerikai kilépéssel kapcsolatban. "A globális felmelegedés elleni küzdelem olyan kihívás, amely minden országot érint. Erkölcsi kötelességünk, hogy biztonságosabb és egészségesebb bolygót hagyjunk a következő generációkra" - emelte ki.

Leszögezte: "a klímaváltozás nem mese, hanem a kőkemény valóság", amely hatással van az emberek mindennapi életére, s amelynek következtében sokan meghalnak vagy lakóhelyük elhagyására kényszerülnek.

Csütörtökön kétnapos csúcstalálkozó kezdődik az Európai Unió és Kína között Li Ko-csiang kínai kormányfő, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács, és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének részvételével.

Forrás: MTI