NRGreport
Menü

Megállíthatatlan a megújulók előretörése

Csökkenő ráfordítások mellett nőtt rekordszinten a megújuló energiakapacitás az elmúlt évben, melynek felét a napenergia adta.

Világszerte 161 gigawattal nőtt a megújúló energiákból származó kapacitás 2016-ban, a 10 százalékos bővülés 2015-höz képest rekord nagyságú - írta a the Guardian. Meglepő ugyanakkor, hogy a látványos eredményt csökkenő ráfordítás mellett érték el, mivel a 242 milliárd dollár összértékű befektetés 23 százálékkal volt kevesebb, mint amennyit 2015-ben költöttek a szektorban. Az iparág teljes átalakulását viszont hűen tükrözi,  hogy a kisebb összeg is nagyobb volt a hagyományos energiákra költött pénznél.

 

A megújúlókon belül az összes új kapacitás felét a napenergia adta, a szélerőművek harmadával, a vízenergia 15 százalékkal részesedett a növekedésből. 2016 volt az első év, amikor a villamosenergia-termelésen belül a napenergia pluszkapacitás nagyobb volt, mint bármely más technológiájé. A trendet értékelve Christine Lins, a REN21 ügyvezető titkára megjegyezte: Trump amerikai elnök döntése, hogy kilépnek a párizsi klímaegyezményből, nagyon szerencsétlen volt, de a "megújúló vonat" már elhagyta az állomást, s azok mindenképpen lemaradnak, akik figyelmen kívül hagyják, hogy a megújúló energiák alkalmazása nélkül nem csökkenthető az éghajlatváltozás kockázata. Vivien Foster, a World Bank vezető energetikai közgazdásza szerint 2016 drámai fordulatot hozott a megújúló energiatermelés technológiájában, versenyképességük javulásában az árak csökkenésének köszönhetően.

Ha nem számítjuk ide a vízenergia-termelést, 2016-ban a megújúló energiák 921 gigawatt teljesítményt nyújtottak, vízenergiával együtt a kapacitás 2017 gigawatt volt. Az elmúlt év végén globális áramtermelésből a megújúlók több mint 24 százalékkal részesedtek már, de összességében azért jócskán árnyalja a képet, hogy az összenergia-felhasználásban még mindig 80 százalékot tesz ki a fosszilis anyagok fogyasztása. Ezért is hangsúlyozta Christine Lins, hogy mindenképpen fel kell gyorsítani a zöldenergia térnyerését, főleg a közlekedés, és a fűtés-hűtés szolgáltatások területén. "A világ versenyt fut az idővel" - utalt a klímaváltozás kockázatára.

Forrás: theguardian