NRGreport
Menü

Exportjának csökkentésével befolyásolná az olajárfolyamot Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia az Egyesült Államokba irányuló júliusi exportjának csökkentését fontolgatja, többek között azért, hogy az Amerikai Energiaügynökség (EIA) olajkészletekről publikált adatai, s a piaci reakciók változzanak – írja a cnbc.com.

Az USA napi nyolcmillió hordós exportjához durván egymillió hordóval hozzájáruló Szaúd-Arábia az olaj árfolyamának növekedését is várja a lépéstől. Miután az EIA szerdán közzétette az olajkészletekre vonatkozó adatait, az olajárak öthetes mélypontra zuhantak. A Brent 3,7 százalékkal 47 dolláros hordónkénti ár, a WTI future pedig 3,8 százalékkal 45 dolláros szint alá esett. Szaúd-Arábia exportját napi 100-250 ezer hordóra csökkentené – mondta John Kilduff az Again Capital munkatársa.

Az országban az olajfelhasználás csúcsa a nyári időszakra esik, a közművek ekkor használják fel a legtöbb energiát, így az időzítés is szerencsés elemzők szerint.

Mivel az Egyesült Államokbeli adatok jobban rendelkezésre állnak, mint más adatsorok, az export csökkentése javíthat a globális képen – mondta Eric Lee, a Citigroup eneretikai elemzője. Az Államokba irányuló készletek befolyásolása egyébként nem meglepő módszer, az OPEC is úgy véli, a nemzetközi befektetők túl gyakran figyelik ezen adatokat. 

Forrás: cnbc.com