NRGreport
Menü

Korábban jön el a megújulók forradalma

A korábban gondoltnál jóval gyorsabban megy végbe a világban a tiszta energia forradalma és ennek hatása nemcsak a szél- és napenergiára lesz óriási, hanem az egyre inkább teret vesztő szénágazatra is. 

A Bloomberg New Energy Finance (BNEF) nemrégiben tette közzé legfrissebb, New Energy Outlook névre hallgató elemzését, amelyben a megújuló energia alakulását vizsgálja 2040-ig. Eszerint a szél- és naperőművek telepítési és működési költségei gyorsan csökkennek ebben az időszakban és a tiszta energiára való átállás is gyorsabb és nagyobb arányú lesz a korábban becsültnél.

A költségeket tekintve a napenergia már most versenyképes a szénnel és a földgázzal Európa egyes részein és az Egyesült Államokban, sőt a napenergiával előállított elektromos áram 2021-re még Kínában Indiában, Brazíliában és Mexikóban is olcsóbb lesz a szénnél. Seb Henbest, a BNEF vezető szerzője szerint ezek a fordulópontok ráadásul a vártnál korábban történnek majd meg és azt sem vitathatjuk el, hogy a megújulók költségei is a várakozásokat meghaladó ütemben csökkennek - írja az Oilprice.com

2017 és 2040 között a világon mintegy 10,2 billió dollárt költenek majd új villamosenergia előállító erőművek létesítésére és a megújulók ennek az összegnek háromnegyedét teszik ki. Ennek eredményeképpen 2040-re az összes villamosenergia-kapacitás 48 százalékát adja majd a szél- és napenergia, a jelenlegi 12 százalékkal szemben. Emellett a különböző akkumulátorfajták is drasztikusan olcsóbbak lesznek, amelyekkel a háztartási és erőművi szintű energiatárolás is előtérbe kerül. 

A napenergiával való villamosenergia-termelés költségei 75 százalékkal csökkentek az elmúlt évtizedben és további 66 százalékkal esnek majd a következő 25 évben. Ezek a becslések azt veszik alapul, hogy a megújulók jelenlegi állami támogatásai növekedni fognak a közeljövőben. 

Ezzel párhuzamosan a kiadvány szerzői úgy vélik, hogy a szénipar jelenlegi problémai leküzdhetetlennek bizonyulnak ebben az időszakban. A napenergia már most sok helyütt olcsóbb a szénnél és a különbség csak gyorsulni fog. 2040-re az európai szénfelhasználás 87, az amerikai pedig 45 százalékkal csökken majd, a globális csökkenés pedig 15 százalékos lesz. A BNEF becslései szerint 2040-re 369 gigawattnyi szén alapú villamosenergia-kapacitás tűnik majd el.  

A villamosenergia-termelésből származó károsanyag-kibocsátás 2026-ra éri el a csúcsát, ezt követően viszont csökkenésnek indul. Az elemzés szerzői megjegyzik, hogy ez még mindig elmarad a Párizsi Klímaegyezményben vállaltaktól. A célok elérése érdekében a BNEF elemzői szerint további 5,3 billió dollárral kellene növelni a megújulókba irányuló befektetéseket. 

A szakértők szerint a szénről megújulókra való átállás mértékét nehéz túlbecsülni, a fenti számok konzervatív várakozásoknak számítanak. Azt is megjegyzik, hogy a szénipar már most is halódóban van annak ellenére, hogy Donald Trump programjának kiemelkedő eleme az amerikai szénipar újjáélesztése. Gerry Anderson, a detroiti DTE Energy Co. energiaszolgáltató vezérigazgatója ezzel kapcsolatban a Bloombergnek azt mondta, hogy az amerikai kormányzat nem fiatalíthat meg egy 70 éve működő és elavult szénerőművet még a legjobb szándékkal sem. Ez a vonat már elment - tette hozzá. Ráadásul a világ széntermelése is csökken. 2016-ban rekordszintű, 6 százalékot is meghaladó volt a visszaesés és a felhasználás is csökkent tavaly, 1,7 százalékkal. 

A nagy kérdés ugyanakkor az, hogy az energiamix ilyen nagyarárnyú változásában mekkora szerepet kap majd a földgáz. Több nagy olajcég is ráerősít a gázkitermelésre az olaj helyett, ugyanis felismerték, hogy ezzel is nagy piaci részesedést vehetnek el a szénerőművektől. Ezen cégek szerint a földgáz még évtizedekig meghatározó eleme lesz az energiatermelésnek, ráadásul olcsó is. 

A BNEF elemzése ugyanakkor a gáz szempontjából is meglepő következtetésre jut: az Egyesült Államokban ugyan továbbra is meghatározó szerepe lesz az energiatermelésben, a világ más részein azonban egyre inkább csak kiegészítő eleme lesz az energiamixnek. Hosszú távon a gáznak az lesz a szerepe, hogy rugalmas energiaforrásként kiegyensúlyozza majd az energiaellátást a bővülő, de nem folyamatos megújulókkal kiegészülve. 

Forrás: Oilprice.com