Trading

Venezuelával együtt zuhan Kuba

NRGreport | 2017.06.21. 10:51

Alaposan megsínyli a venezuelai olajipar összeomlását Kuba, ahol lázasan keresik az olajínség felszámolásának lehetséges módjait.

Kuba – a Szovjetunió szétesését követően – az 1990-es években vált függővé a venezuelai olajszállításoktól, amikor a nyomott áru energiahordózóért cserébe nagy számban küldött szakemebereket, orvosokat, mérnököket a dél-amerikai országba. Jelenleg Kuba energiafogyasztásának több mint kétharmada származik külföldről, a "békeidőkben" Venezuela napi százezer hordó olajat szállított a szigetországba. A gazdasági visszaesés és a politikai nyugtalanság miatt Venezuela olajkitermelése 40 százalékkal esett vissza az elmúlt három évben, amit jócskán megsínylett a kubai gazdaság és társadalom is. Az áramszünetek elkerülése végett a havannai kormány rendeletben 50 százalékkal csökkentette az állami vállalatok és szervezetek villamosenergia-, illetve üzemanyag-felhasználását – olvasható az oilprice.com írásában.

A súlyos válsággal küzdő Kuba két irányból próbálja pótolni a hiányzó olajat. Egyrészt felgyorsítják a szigetországban az olajlelőhelyek felkutatását. Az ausztráliai Melbana Energy Ltd. becslése szerint az egyik potenciális olajlelőhely akár 637 millió hordónyi olajat is rejthet, melynek kutatására jövőre 30 millió dollárt kívánnak áldozni. 

A másik segítség – a régi barát – Oroszországból érkezhet, egy tanker már le is szállított 250 ezer hordónyi olajat annak a szerződésnek a keretében, amit az állami Rosneft kötött Havannával, s ami 1,9 millió hordó olaj leszállításáról rendelkezik. Moszkva ugyanakkor azt is világossá tette, hogy Kubának készpénzzel kell fizetnie, amennyiben nincs pénz, olaj sem lesz – figyelmeztettek.

  NRGreport
Címkék
#Kuba   #olajipar   #Venezuela  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.