NRGreport
Menü

Felrázhatja az olajpiacokat a szaúdi koronaherceg

Mélyreható változásokat hozhat Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceg kinevezése - vélik elemzők, különösen ha ismert harciasságával lép fel a térségben.

Szaúd-Arábiában a hatalom átrendezése koronahercegi státuszba repítette a 31 éves Mohammed bin Salmant, aki jó eséllyel az ország legfiatalabb királyává válhat akár a nem túl távoli jövőben - írja elemző cikkében az oilprice.com, előrevetítve, hogy a kinevezés az olajpiacokra is komoly hatással lehet. 

Az új koronaherceg egy kicsit kiszámíthatatlan - állapítja meg nem túl hízelgően az írás szerzője. Az olajárak összezuhanásának korai szakaszában még legyintett, úgy vélte: az árak nem számítanak. Aztán amikor 2016 elején 30 dollár alá estek be a hordónkénti árak, már megváltoztatta véleményét. Szaúd-Arábia a piaci beavatkozás fő irányítójává lépett elő, a termelés visszafogásával, az árak stabilizálása érdekében. 

Igaz persze, hogy az olajexportálok termeléscsökkentése - melyet hat hónapról immár 15 hónapra terjesztettek ki - egyelőre elégtelennek bizonyultak a piac kiegyensúlyozására, így nem kizárt, hogy a koronaherceg egy bizonyos ponton túl újra váltson, és visszatérjen a piacot megosztó stratégiához. De, az sem kizárt, hogy a még drasztikusabb visszafogást pártolja majd, ahogy azt az iráni olajminiszter szorgalmazta néhány napja. Hogy az ifjú koronaherceg nagyobb beleszólást kíván a stratégia kialakításába, jól tükrözi, hogy az elmúlt évben Salman királlyal közösen elmozdították posztjáról Ali al-Naimi olajipari minisztert, s azóta szigorúbban ellenőrzik a királyság olajpolitikáját. 

Mohammed bin Salman másik elképzelése, hogy értékesítse az Aramco szaúdi olajipari óriás részvényeinek 5 százalékát, és az abból befolyó 100 milliárd dollárból (egyes elemzők vitatják az összeget) finanszírozza Vízió 2030 elnevezésű nagyszabású tervét, amely a szaúdi gazdaság diverzifikációját, több lábra állítását célozza. Jól látja ugyanis, hogy az alacsony olajárak, a jelentős költségvetési hiány, a nagy, de csökkenő készpénztartalékok miatt szükség van a gazdasági átalakítás felgyorsítására. 

Emellett a koronaherceg ismert agresszív és harcias álláspontjáról, amikor Szaúd-Arábiának a Közel-Keleten betöltött szerepéről van szó - jegyzi meg a cikk szerzője. Hozzáállása nem zárja ki, hogy a királyság konfliktusba kerülhessen regionális riválisaival, még akkor sem ha ismert, hogy a Jemennel folytatott katasztrofális és véres háború nagyon költséges, és eddig semmilyen érzékelhető stratégiai előnyt nem hozott az ország számára. A Wall Street Journal értesülése szerint bin Salman teljes mellszéleséggel állt a Katar ellen meghírdetett embargó mellé, miközben elődje inkább a diplomáciai megoldást szorgalmazta.

Mohammed bin Salman nem rejti véka alá Iránnal szembeni gyűlöletét sem, s nem vitás, ha konfliktusba keveredik a két ország, az is felfelé lökné az olajárakat. Azt nem lehet megjósolni, hogy egy esetleges összecsapás hogyan fog kinézni, de az olajellátás részleges elakadása is azonnal hatással lesz az olajpiacokra, még akkor is, ha jelenleg túlkínálat van - írja az oilprice.com.

Forrás: oilprice.com