NRGreport
Menü

Az űrből is mérik a gázkibocsátást

Az ABB készülékei segítenek, hogy jobban megismerjük a Föld légkörét.


Az ABB számos területen játszik aktív szerepet az űrkutatásban. Berendezései helyet kapnak az összes, jelenleg fejlesztés alatt álló európai időjárási műhold fedélzetén, összesen 9 műholdra telepített optikai rendszerben. Ezzel párhuzamban a Kanadai Űrügynökséggel kötött szerződés keretében az ABB egy Mars-kutató programhoz már megtervezte azokat a készülékeket, amelyekkel a molekuláris élet jelenlétét lehet majd észlelni - olvasható a cég közleményében. 


 
Az ABB részvétele az űrtechnológiák fejlesztésében az 1980-as évek közepén kezdődött. Azóta az ABB már több mint 50 űrprogramban vett részt világszerte. Az ABB által gyártott, jelenleg is Föld körüli pályán keringő optikai mérőrendszerek mérik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és az ózonszintet, illetve előre jelzik az időjárás változásait. 
  
Az ABB készülékei segítenek, hogy jobban megismerjük a Föld légkörét, amely a természetes és az antropogén kibocsátások miatt napjainkban gyorsan módosul. Ezek a készülékek kiváló minőségű adatokat is szolgáltatnak, amelyek elemzésével javítható az időjárás-előrejelzés pontossága, és jobban megjósolható az emelkedő hőmérsékletek és az éghajlatváltozás várható hatása.    

 A globális felmelegedés nyomán gyakoribbá és erősebbé válnak a ciklonok és a felhőszakadások. A szélsőséges időjárási viszonyok bolygónk hatalmas területeit veszélyeztetik. Az ABB Fourier-transzformációs spektroszkópja (FTIR), amelyet a cég Québecben működő Measurement & Analytics egysége gyárt, egy olyan nagy teljesítményű készülék, amely a fényspektrum egy meghatározott tartományában méri a fény tulajdonságait. Ez a technológia képes létrehozni egy molekuláris „ujjlenyomatot”, amely alapvetően a molekulában lévő kémiai kötések típusainak felelnek meg. 
   
Az egyes kémiai kötésekhez több, egyedi frekvencia tartozik, amelyen az adott molekula rezeg. Ez jelenti azt az „ujjlenyomatot”, amelyet az ABB technológiája detektál, illetve arról minőségi és mennyiségi mérési adatokat képes szolgáltatni. Az ilyen mérések lehetővé teszik, hogy a légkörben pontosan mérjék a hőmérsékletet és a nedvesség koncentrációját, majd a mért adatokat betáplálják időjárás-előrejelzési modellekbe.   
 
Az ABB FTIR készülékei alacsony Föld körüli pályán, illetve a 36 000 kilométer magasságban keringő geostacionárius műholdakon is alkalmazhatók. Ezeknél a készülékeknél a Föld körüli pálya függvényében különböző fokú érzékenységre van szükség ahhoz, hogy pontosan mérni tudják a légkör tulajdonságait. Az FTIR technológia stabil és rendkívül megbízható, amelynek köszönhetően ideális megoldást jelent a hosszú üzemidővel tervezett űrkutatási programok számára.  

Az ABB-nek az időjárási műholdak terén szerzett szaktudása kiváló lehetőséget teremt arra is, hogy a cég részt vegyen az emberiség egyik legbátrabb kísérletében, hogy embert küldjön a Marsra.  Elvégre az FTIR-technológiát eredetileg az űr vizsgálatához tervezték, és csak később nyert teret számos más alkalmazásban is. 

Forrás: nrgreport