Címlap

Tillerson: teljesíthetetlen követelések Katarral szemben

NRGreport | 2017.06.26. 06:57

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerint nehezen teljesíthető a blokád visszavonásának feltételeként Katarral szemben támasztott követelések némelyike. 

Az amerikai diplomácia irányítója közleményében arra szólította fel a Katar ellen blokádot hirdetett arab államokat, hogy "üljenek le együtt" és próbáljanak megoldást találni az öböl menti állam körül kialakult válságra. Tillerson ugyanakkor úgy vélte, hogy a Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom által megfogalmazott kérések "néhány területen alapot teremtenek a megoldáshoz vezető párbeszédhez". 
    
Közleményében az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: Washington meggyőződése szerint az Egyesült Államok szövetségesei és partnerei erősödnek azáltal, ha együtt munkálkodnak a mindenki által elfogadott célkitűzések megvalósítása érdekében, és együttesen tesznek meg mindent "a terrorizmus megállításáért és a szélsőségesség leküzdéséért". 
    
Rex Tillerson "a retorika mérséklésére" is felszólította az érintetteket a feszültség enyhítése érdekében, és jelezte, hogy hogy Washington támogatja Kuvait közvetítő tevékenységét. 
    
A blokádot meghirdető országok tíz napot adtak Katarnak arra, hogy – a szankciók feloldásáért cserében – teljesítse 13 követelésüket. Ezek között szerepel az Al-Dzsazíra televízió bezárása, a katari török katonai támaszpont felszámolása és az Iránnal fennálló kapcsolatok szűkítése. A Katari kormány kommunikációs irodájának vezetője pénteken közleményben utasította el a követeléseket és Törökország közölte, hogy a belügyeibe történő beavatkozásnak tekinti a katonai támaszpontra vonatkozó kérést. 
    
Szombaton a katari külügyminiszter az Al-Dzsazíra televíziónak adott interjújában már jelezte, hogy az amerikai és a brit külügyminiszter egyaránt "ésszerű és megvalósítható" követelések megfogalmazására szólította fel a blokádot meghirdető országokat. 
   
A héten Heather Nauert, az amerikai külügyminisztérium szóvivője arra szólította fel a szankciókat meghozó arab államokat, hogy terjesszék elő konkrétan, melyek azok az okok, amelyek gazdasági és politikai bojkottra sarkallták őket. "Az intézkedések valóban abból az aggodalomból fakadtak-e, hogy Katar a feltételezések szerint támogatja a terrorizmust, vagy az ok az Öböl-menti Együttműködési Tanács tagjai közötti, hosszú ideje tartó ellenségeskedésekben keresendő" – fogalmazta meg az amerikai kormány álláspontját a külügyi szóvivő kedden.

  NRGreport
Címkék
#Katar   #Szaúd-Arábia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.