Címlap

Haladékot kapott Katar

NRGreport | 2017.07.03. 09:25

További két napot kapott a tíz a napja megfenyegetett Katar a 13 pontos ultimátum teljesítésére.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein még két napot adott Katarnak arra, hogy válaszoljon a tíz napja tőlük kapott ultimátumra, közölte egybehangzóan hétfőre virradóra a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió és az SPA szaúdi hírügynökség.

A négy arab ország által Katarnak adott tíznapos ultimátum határideje vasárnap éjfélkor járt le, de a katari külügyminiszter, Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk a válságban közvetítő Kuvaiton keresztül még 48 órát kért tőlük a válaszadásra, és kapott is.

Közben Ahmed Abui Zejd egyiptomi külügyi szóvivő bejelentette, hogy Számeh Sukri külügyminiszter meghívására Kairóban találkoznak a négy arab ország külügyminiszterei, hogy megvitassák az Öböl-válság fejleményeit.

Ahogy korábban írtuk, négy Katar ellen embargót hirdető ország elküldte 13 pontból álló felszólítását, amely valószínűleg feldühíti Dohát és tovább élezi az évtizedek óta nem látott válságot a térségben. Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom 10 napot adtak Katarnak, hogy eleget tegyen követeléseiknek, melyek között szerepel az Al Jazeera médiatársaság leállítása, az Iránnal való diplomáciai kapcsolatok mérséklése, a török katonai bázis fejlesztésének befejezése. Azt is elvárják Katartól, hogy szüntesse meg kapcsolatait a terrorista szervezetekkel, ne avatkozzon be a négy ország belügyeibe, és hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy állampolgárságot ad az említett négy ország polgárainak. 

Arab országok még június 5-én döntöttek embargó bevezetéséről Katarral szemben, arra hivatkozva, hogy Doha támogatja a terrorizmust, és destabilizálja a térséget. Katar, amely csak Szaúd-Arábiával határos szárazföldön, visszautasította a vádakat, indokolatlannak és alaptalannak nevezve azokat.

A konfliktus kiéleződésében fontos szerepe lehetett Mohammed bin Salman, nemrégen kinevezett szaúdi koronahercegnek, aki ismert agresszív és harcias álláspontjáról, amikor Szaúd-Arábiának a Közel-Keleten betöltött szerepéről van szó – írtuk egy korábbi cikkünkben . Hozzáállása nem zárja ki, hogy a királyság konfliktusba kerülhessen regionális riválisaival, még akkor is ha ismert, hogy a Jemennel folytatott katasztrofális és véres háború nagyon költséges, és eddig semmilyen érzékelhető stratégiai előnyt nem hozott az ország számára. A Wall Street Journal értesülése szerint bin Salman teljes mellszéleséggel állt a Katar ellen meghírdetett embargó mellé, miközben elődje inkább a diplomáciai megoldást szorgalmazta.

  NRGreport
Címkék
#Katar  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.