NRGreport
Menü

LNG-vel házal Trump

Az amerikai katonai jelenlétet és a gázszállításokat nevezte Donald Trump amerikai elnök szerda este kezdődő varsói látogatása alkalmából folytatandó kétoldalú egyeztetés fő témáinak Andrzej Duda lengyel elnök egy lapinterjúban.

Andrzej Duda a DoRzeczy lengyel konzervatív hetilap hétfői kiadásában megjelent interjúban számolt be az amerikai elnök látogatásához fűzött várakozásairól. Duda és Trump csütörtök reggel egyeztetnek, a varsói Királyi Várban aznap megrendezésre kerülő Három Tenger Kezdeményezés csúcsértekezlete előtt, amelyen az amerikai elnök 12 kelet-közép-európai EU-tagállam elnökeivel találkozik.

Duda fontosnak nevezte, hogy a négyszemközti találkozón "konkrétumokról" tárgyalhat Trumppal. Ezek közé sorolta az amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban, az észak-lengyelországi Redzikowóban létesülő rakétavédelmi pajzsot, az amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) nemrég elkezdett szállítását, valamint Lengyelország nem állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában. "Lengyelország szempontjából jó üzletet akarok kötni, amely amolyan +win-win+ hatással jár, ahogy az amerikaiak mondják" - jelentette ki Duda a gázszállításokról.

A biztonságpolitikára vonatkozóan úgy értékelte: Európa biztonsága az Egyesült Államoknak érdeke. "Amikor Közép-Európában háborúk - az első és a második világháború - kezdődtek, ezekben végül amerikaiak is meghaltak, miután az Egyesült Államok kénytelenek voltak részt vállalni e konfliktusok eloltásában" - idézte fel, hozzáfűzve: történelmileg indokolt, hogy Trump, aki "józanul szemléli az őt körülvevő valóságot", nagy súlyt tulajdonít Kelet-Közép-Európának.

Krzysztof Szczerski, a lengyel államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak azt mondta: Varsó várakozása az, hogy Trump bejelenti az idén Lengyelországba telepített amerikai kontingens missziójának meghosszabbítását, illetve a rotációs jelenlét állandóvá változtatását.

A kabinetfőnök kiemelte azt is, hogy Trump látogatása során a kelet-közép-európai kérdések kerülnek majd napirendre a Három Tenger Kezdeményezés keretében. Aláhúzta: a kezdeményezés a 12 résztvevő ország (a V4 országai - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - mellett a három balti állam, valamint Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia) üzleti és beruházási érdekeinek összehangolását és képviseletét szolgálja.

Forrás: MTI