NRGreport
Menü

Lengyelország hosszú távon is az amerikai gázt választaná

Lengyelország rövid időn belül hosszabb távú szerződést köthet amerikai cseppfolyós gáz szállítására - jelentette be Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban, a Donald Trump amerikai elnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtóértekezleten.

Donald Trump részt vesz a Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcsértekezletén (amelyen a visegrádi országok vezetői is jelen vannak), és ez alkalomból, a csúcs előtt külön négyszemközti megbeszélést folytatott a lengyel elnökkel, majd a találkozó kibővített formában, a két küldöttség között folytatódott.

Andrzej Duda elmondta: egyebek között az amerikai katonák lengyelországi jelenlétéről, a térség biztonságának erősítéséről, az ukrajnai helyzetről és a gazdasági együttműködésről tárgyalt amerikai partnerével. Amint arról az NRGreport is beszámolt, júniusban megérkezett Lengyelországba az első amerikai LNG-szállítmány. Duda szerint az észak-lengyelországi Swinoujsciében tavaly létesített gázkikötőbe érkezett első amerikai cseppfolyósított gázszállítmány utat nyit új, hosszabb távú szerződések aláírásához - jelentette ki.

Donald Trump elmondta: erőteljesen támogatja a Három Tenger Kezdeményezést, fontosnak tartja a gázszállítás diverzifikációját, hogy a térség országai "ne legyenek túszai az egy forrásból származó energiának".

Forrás: MTI, NRGreport