NRGreport
Menü

Orosz-szaúdi óriásüzlet készül a Sarkvidéken

Oroszország felajánlotta Szaúd-Arábiának, hogy részt vehet a készülő észak-nyugat szibériai LNG-projektben. Az együttműködés nem az első lenne a két ország energiaipari kapcsolataiban. 

Alexander Novak orosz energiaminiszter a Reutersnek adott interjújában megerősítette, hogy országa felajánlotta a szaúdi állami olajcégnek, a Saudi Aramcónak a sarkvidéki Arctic LNG-2 gázprojektben való részvételt. 

A két ország energiaipari együttműködésében nem ez lenne az első nagyszabású esemény. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének és a szervezeten kívüli olajkitermelő országoknak tavaly novemberben indított és azóta meghosszabbítótt kitermeléscsökkentési akciójában nagy szerepe volt Moszkvának és Rijádnak egyaránt. Ez a szoros kapcsolat mélyülhet el méginkább, amennyiben a szaúdi fél végül rábólint az orosz gázajánlatra. 

Novak elmondta, hogy a Saudi Aramcónak különböző részvételi opciókat ajánlottak fel, de arról nem árult el részleteket, hogy pontosan milyen szerepet szánnának az üzletben a szaúdi félnek. 

Szaúd-Arábia megfontolja, hogy részt vegyen az orosz sarkvidéki cseppfolyósított gázprojektben, különösen, ha a kitermelt gázt elszállíthatja a Közel-Keletre. Ezt Khalid al-Falih, szaúdi energiaminiszter mondta még június elején a TASSZ orosz hírügynökségnek. Jelen pillanatban még túl korai lenne megmondani, hogy pontosan milyen együttműködés jöhet szóba - tette hozzá akkor. 

Az Arctic LNG-2 projektet a legnagyobb magánkészben lévő orosz gázkitermelő cég, a Novatek vezeti. A cég azt tervezi, hogy 2022-2023-ban kezdi meg az itteni cseppfolyósított gáz szálljtására használt rendszer kiépítését. A Novatek már több partnercéget is kiválasztott a beruházás végrehajtására. 

Jelenleg Oroszországnak egyetlen működő exportra termelő LNG-üzeme van Szahalin szigetén, amelynek legnagyobb részvényese a Gazprom. A következő sarkvidéki projekt, a szintén a Novatekhez tartozó Yamal pedig hamarosan üzembe áll. Oroszország azt tervezi, hogy az itt előállított cseppfolyósított gázt idén az azonnal piacokon kezdi árusítani és jövő évtől pedig már hosszú távra is vállal szállításokat - mondta Leonyid Mihelszon, a Novatek vezérigazgatója. 

A Wood Mackenzie áprilisban közzétett elemzése szerint az idei év meghatározó lesz az orosz LNG számára. A Yamal után az észak-nyugati szibériai Arctic LNG-2 lesz a második nagyszabású LNG-beruházás a térségben. Hatalmas gáztartalékai ellenére Oroszország csupán 4 százalékos részesedéssel rendelkezik a világ LNG-piacán - írja az Oilprice.com.

Forrás: Oilprice.com