NRGreport
Menü

Az iráni határnál kezdett fúrni Irak

A Haifaya olajmezőről jövő év végére napi 400 ezer hordó olajra számít Bagdad.

A kritikus területen az állami Maysan olajtársaság felügyeli az olaj és a gáz kitermelését, amit Jabrane Al-Luaibi olaj miniszter látogatása során indítottak el. A szakminisztérium közlése szerint a PetroChina által működtetett Haifaya olajmező kibocsátását meg kívánják duplázni, ami így jövőre naponta 400 ezer hordó olajat hozhat felszínre. Az olajjövedelmek az iraki kormány bevételeinek több mint 95 százalékát teszik ki, ezért az ágazat kulcsszerepet játszik az Iszlám Állam leverése utáni gazdasági újjáépítésben. 

Az iraki-iráni energiaügyi kapcsolatok barátságosan alakultak az elmúlt években. Irak biztonsági helyzete miatt, ha négy év késéssel is, de megkezdődtek a gázszállítások Iránból. Az export napi 7 millió köbméterrel indult meg a múlt hónapban, amit 35 millió köbméterre kellene feltornázni egy egyelőre nem fixált időpontra - mondta az iráni hírügynökségnek az egyik olajügyi miniszterhelyettes, amit a Reuters idézett.

Az OPEC-tag Irak a szervezet második legnagyobb olajtermelője Szaúd-Arábia mögött. Az OPEC-országokban felhozott olaj mennyisége 220 ezer hordóval ugrott meg májusról júniusra. A Líbia és Nigéria kibocsátása nőtt meg hírtelen, aminek következtében a szervezet termelése napi 31,9 millió hordót ért el, ami 600 ezer hordóval magasabb a tavaly novemberben meghatározott mennyiségnél - írta az oilprice.com. 

Forrás: oilprice.com