NRGreport
Menü

Szállodáknál telepít gyorstöltőket az MVM Partner

Fenntarthatóság | Végh Zsófia | 2017-07-12 14:04

Elektromos töltőállomásokat telepít az MVM Partner a Danubius Hotel Groups szállodáinál. Az elsők között a vizes vébé által érintett szállodákban adtak át töltőket.

A július 14-én induló vizes vébé indulására időzítette legújabb elektromos töltőállomásainak átadását a Danubius Hotels Group. A frekventált turisztikai pontokon található hotelek közül az elsők között a Danubius Hotel Helia területén helyeztek üzembe egy villámtöltőt és több gyorsított töltőt. Egy villámtöltő oszlopon – 3 kimenet található, egy váltóáramú AC (43kw), két egyenáramú DC (50kw), melyek közül egyidőben egy használható. Tehát egyszerre két jármű tölthető. A szálloda területén további négy töltésipont érhető két töltőállomáson, melyek mind váltóáramú töltési kimenetek. (aljzatok) Hat autó tölthető egy időben a hotel területén.

A lánc az MVM Partner Zrt.-vel együttműködve telepítette elektromos töltőket, melyeket 13 vidéki és budapesti szállodájában további 30 gyorstöltőpont kiépítése követ. A szerdán átadott Hotel Helia (őrzött, díjazás ellenében használható) parkolójában található töltőt bárki használhatja, nemcsak a szálloda vendégei. 
A 32 pontból 30-at a Danubius Hotel Groups finanszíroz, a beruházás költségeit nem hozták nyilvánosságra. Arról, hogy hány járművet töltenek majd naponta/hetente/havonta, pontos számításokat nem végeztünk, de dinamikusan növekszik a hibrid és elektromos autók száma – mondta az NRGreportnak Varga Csaba, a Helia Hotel igazgatója.  A lánc ugyanakkor a közeljövőben tervezi műszaki karbantartást végző járműveinek lecserélését elektromos meghajtásúakra, így vállalaton belül is igény lesz az elektromos töltőkre – mondta lapunknak Varga. A 30 töltő, ún. gyorsított töltőpont, amelyek egy átlagos kapacitású akkumulátort 1-3 óra alatt töltenek fel, szemben a hagyományos töltők 6-8 órás töltési idejével. 

A lánc a ma átadott mellett két szállodájában üzemeltet még e-töltőt: a Margitszigeten és Balatonfüreden. A fennmaradó töltőket folyamatosan telepítik, s várhatóan szeptember elejére adják át az utolsókat: a következő a Béke Hotelben, majd a Hotel Budapesten. 

Az elektromos töltők üzembe helyezésével nem egy hagyományos értelemben vett szolgáltatással bővül a szálloda szolgáltatások köre, ám a vendégek kényelmét javítja és a vállalat környezet iránti felelősségét bizonyítja – mondta Varga. Most is zajló beruházásainkban olyan energetikai megoldásokat keresünk számos, mely a csoport ökológiai lábnyomát csökkenti – tette hozzá. 

Az MVM Partner Zrt. aktív és meghatározó szerepet kíván vállalni az elektromos autózás terjesztésében.  Felismerve az e-mobilitás fontosságát a cég 2012-ben kezdte tevékenységét a szegmensben. A fő tevékenységet jelentő villamos energia kereskedelem mellett most szállodákkal és szállodaláncokkal működik együtt, és kiemelt hazai desztinációk szolgáltatóival is keresnek kooperációs lehetőséget – mondta Bujáki Zsolt, a cég értéknövelt szolgáltatásokért felelős igazgatója. A cél, hogy hogy komplex és integrált e-autózáshoz kötődő elektromos szolgáltatásokkal kívánja a cég bővíteni a meglévők, körét – mondta.

Végh Zsófia