Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Négy ok az olaj drágulására

NRGreport | 2017.07.18. 09:30

Az elmúlt hetekben az olaj ára a 40 dolláros szint alsó harmadára-felére esett, de egy elemzés szerint négy oka is van, hogy hamarosan legalább 50 dollárba kerüljön a nyersanyag hordója.

"Úgy vélem, nagy valószínűséggel újra 50 dolláros WTI olajárakkal szembesülhetünk majd" – mondta Bob Parker, a Quilvest Investment Management befektetési bizottságának tagja a Bloomberg TV-ben. A jóslat azt követően fogalmazódott meg, hogy a júniusi piaci adatok az "olajbika" feltámadását vetítik előre. Bár az egyes tényezők önmagukban nem meghatározóak, de együttesen már a piac szűkülésére utalnak. 

Először is, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) múlt heti olajpiaci jelentésében főcímben hangsúlyozta, hogy az OPEC kibocsátása a Líbiából és Nigériából származó kitermelés növekedésével elérte a kínálati határát. A váratlan növekedés ugyan késlelteti az olajpiac egyensúlyának kialakulását, de ebben az évben a kereslet várhatóan napi 1,5 millió hordóval növekszik, ami már az elkövetkező hónapokban érezteti hatását. A kereslet növekedése már az idei második negyedévben is érezhető volt az első negyedévhez viszonyítva, s a második félévben még erősebb hatású lesz. Az IEA várakozását nem utolsó sorban a kínai adatok támasztják alá, melyek arról szólnak, hogy júniusban az ázsiai ország finomítói szükséglete a második legerősebb értéket mutatta. Mivel Kína belföldi olajkitermelése az elmúlt években jelentősen csökkent, ez mindenképpen az import növelésére kényszeríti Pekinget.  

A második tényező, ami az árak felfelé kúszásának irányába mutat, hogy az Egyesült Államokban egyre nagyobb mértékben lassul az új lelőhelyek feltárása. A múlt héten mindössze két újabb feltárás indult el, ami a legalacsonyabb aktivitás az elmúlt 14 hónap teljesítményét tekintve. Az elmúlt három hétben is csak 7 újabb kút fúrását kezdték el. Egyértelműen az alacsony olajárak vették el a kedvét a vállakozóknak az újabb lelőhelyek feltárásától, attól, hogy agresszíven növeljék a kínálatot. Persze a palaolaj-kitermelés csökkenésének, illetve növelésének sem felejthető el a kiegyensújyozó hatása, melyről itt írtunk bővebben.

A harmadik ok, hogy 50 dollárra emelkedjen az olaj ára, hogy az Egyesült Államokban két egymást követő héten is csökkentek az olajtartalékok, 7,5 illetve 6,3 millió hordóval. Talán még korai kimondani, de a készletek további apadása is azt valószínűsíti, hogy az árak felfelé hagyják el a jelenlegi 40-es szintet. 

A negyedik tényező, ami a drágulást indokolja, hogy a piacot már nem zavarja össze a Líbiából és Nigériából megjelent kínálati többlet. "Az olajárak elmúlt hónapokban tapasztalt csökkenésének nyilvánvaló oka, hogy Líbia visszatért a kereskedésbe. De ezt mára beárazta a piac" – fogalmazott Bob Parker, de az OPEC kibocsátásának enyhe növekedése is elvesztette jelentőségét. A pozitív hangulat szűrhető le a befektetők viselkedéséből is, akik júniusban még rövidebb pozíciókra játszottak, de mostanra kezdték felszámolni azokat – elemezte írásában az oilprice.com.

  NRGreport
Címkék
#elemzés   #IEA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.