Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Négyszáz kilométeres hatósugár alatt nem robban a villanyautó piac

Végh Zsófia | 2017.07.19. 06:00

Amíg az elektromos autók ára nem közelíti meg a hagyományos modellek árát, s hatósugaruk nem éri el a négyszáz kilométert, tömeges elterjedésükkel nem lehet számolni. A modellválasztéknak is bővülnie kell. A gyártók előrejelzése és egy friss tanulmány szerint minderre leghamarabb a következő évtized elején számíthatunk.

Négyszáz kilométeres hatótávolság és a hagyományos meghajtású modelleknél legfeljebb tíz százalékkal magasabb vételár – egy friss németországi tanulmány szerint ez a két feltétel szükséges ahhoz, hogy az elektromos autók száma jelentős növekedjen. Valamint a mainál jóval nagyobb modell választékra és sűrűbb töltőhálózatra van szükség – derül ki az IFUA Horváth & Partners vállalatirányítási tanácsadó cég német piacon végzett kutatásából. A tanulmány arra kereste a választ, hogy reális-e a német kormány célja, mely szerint a 2020-ban forgalomban lévő járművekből egymillió elektromos lesz. A német piacon ugyanis lassult a kezdetben igen dinamikus éves növekedés. 2011 és 2012 között majdnem duplázódott az e-autók száma, 2016-ban viszont csak 63%-al nőtt – mondta lapunknak Huba Eörs, ügyvezető partner.

Mivel az elektromos járművek piaca igen hasonló, a kutatás megállapításai az egész világra, így Magyarországra is érvényesek. Bár Németországban jóval több e-autó fut az utakon, 69 ezer, az egy évben forgalomba helyezett járműveknek mindössze két százaléka elektromos meghajtású. Itthon pedig az egy év alatt forgalomba helyezett járműveknek csupán egy százalékát teszik ki az elektromosak, számuk tavaly durván ezer volt – mondta Huba.

A hatósugár a kulcs

Az említett négy paraméter közül a hatósugár növelése a terjedés egyik legnagyobb korlátja. A gyártók akkumulátor oldalról kétféleképpen javíthatják az autó hatótávolságát: nagyobb akkumulátor alkalmazásával vagy az akkumulátor által tárolt egységnyi energia(sűrűség) növelésével. Technológia áttörés e téren még nem történt, évente durván négy százalékot javul a kapacitás a tanulmány szerint.

Az elektromos autók átlagos hatótávolsága 2011-ben 150 kilométer, 2014-ben 200 kilométer, 2016-ban pedig 270 kilométer körül alakult. (A szakértők úgy jutottak erre az eredményre, hogy a gyártók által megadott hatótávolságot a Németországban forgalomba helyezett megfelelő típusok számával súlyozták.)

Az autó hatósugara elsősorban az akkumulátor kapacitásától, valamint a jármű aerodinamikájától függ – írta kérdésünkre a BMW Group Magyarország. A csoport i3-as, városi elektromos modellje 2014 novembere van jelen a magyar piacon. Először egy 60Ah-al akkumulátorral felszerelt modell volt elérhető, melyet később egy 94Ah modell váltott, melynek köszönhetően 200-ról 300 kilométerre nőtt a hatótáv. A REX (Range Extender, hatósugár növelővel felszerelt) modell pedig 500 kilométer megtételére is képes.

A Ford Focus Electric hatótávolsága 162 kilométerről 225-re emelkedett a NEDC adatai szerint, amit az akkumulátor kapacitásának emelésével (33,5 kWh) ért el a gyártó – írta lapunknak a Ford Magyarország. Az akkumulátor mérete viszont nem nőtt. A jármű emellett egy gyorstöltő (DC) csatlakozóval is rendelkezik, mely lehetővé teszi, hogy félóra alatt 80%-ra töltse fel a vezető az akkumulátort.

A legnagyobb hatótávolsággal rendelkező e-autó, a Tesla Model S 100D ma már 632 kilométerre is eljut két töltés között a gyártó közlése szerint. Bár versenytársainál drágább, tavaly a harmadik helyen állt a forgalomba helyezések száma szerinti toplistán Németországban – mondta Huba. A legtöbb elektromos autó ennél szerényebb eredményt tud felmutatni. A Hyundai Ioniq EV 280 kilométert és az új Nissan Leaf (30 kWh-s akkumulátorral) 250 kilométert tesz meg.

Ám ahogy a német példa is mutatja, ez is kevés. A tanulmány szerint a német kormány célszáma némi késéssel, 2021-2022-re teljesülhet, amennyiben a fenti négy feltétel megvalósul – mondta Huba. Hasonlóképp, a magyar kormány által 2020-ra megcélzott harmincezer e-autó forgalomba helyezése sem reális a mai feltételek mellett.

Még több modell

A modellválaszték bővítésén is komolyan dolgoznak a gyártók. A BMW arra törekedik, hogy 2017-ig világszinten százezer elektromos járművet értékesítsen – írta a BMW Group Magyarország. A tisztán elektromos modellek számát is növelik: a következő években várható például a BMW X3 villany-verziója. A Ford is további plug-in hibrid, elektromos-hibrid és tisztán elektromos járművek bevezetését tervezi Európában 2020-ig. Összesen 13 új modellt dobnak világszerte piacra. Ezek között lesz az új Transit Custom PHEV, amely Európában 2019 év végétől kapható. Egy húsz járműből Transit álló flottát még idén tesztel a cég Londonban. Várható még tisztán elektromos SUV, melynek hatótávolsága közel száz kilométerrel meghaladja a négyszáz kilométert (480 km).

  Végh Zsófia
Címkék
#BMW   #elektromobilitás   #elektromos autó   #Ford   #Tesla  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.