NRGreport
Menü

Hatalmas Mol-beruházás jön

A MOL néhány év múlva megkezdheti poliolok gyártását, miután licenszerződést írt alá az Evonik IP és ThyssenKrupp vállalatokkal. A poliol széleskörű alkalmazási területtel bíró alapanyag a műanyag-gyártásban. Ez az alapanyaga az ún. poliuretán haboknak, amelyek az építőipar, autó-, csomagoló- és bútoriparban használt, kiváló fizikai tulajdonságokkal bíró, népszerű termékek. A beruházás hozzájárul a MOL-csoport vezető szerepének erősítéséhez a régióban, hiszen a MOL-csoport lesz az egyetlen, ilyen terméket integráltan gyártó vállalat Közép-Kelet-Európában. A mintegy 1 milliárd dollár értékű beruházásban a technológia „szívét” az Evonik IP és ThyssenKrupp vállalatok által kifejlesztett propilén-oxid gyártási technológia képezi, amely során nem keletkezik jelentős mennyiségű melléktermék, így a korábbi technológiákhoz képest jóval környezetbarátabb.

A Mol közleménye szerint a csütörtökön megkötött megállapodások részlét képezik a Mol hosszú távú (Mol 2030) stratégiája megvalósításának. A vállalat 2017-2021 között 1,9 milliárd dollár értékű beruházást tervez a vegyipar és petrolkémia területén. A mintegy 1 milliárd dolláros beruházásból Magyarországon felépülő ipari komplexum a következő öt év legnagyobb organikus beruházási projektje lesz - írták.

A szerződés aláírása egy hosszú távú partnerség kezdetét jelenti az Evonik, a thyssenkrupp és a Mol-csoport között a közlemény szerint.

A tájékoztatás alapján a hidrogén-peroxid üzem licenctulajdonosa az Evonik, míg a propilén-oxid részleg licencét az Evonik és a thyssenkrupp konzorciuma biztosítja majd. A szerződések a thyssenkrupp mérnöki és kivitelezési munkálatainak igénybevételére, valamint az Evonik szabadalmaztatott katalizátorainak használatára vonatkozó kötelező érvényű ajánlatokat és előzetes megállapodásokat is tartalmaznak.

A megállapodással a vállalatcsoport Közép-Kelet-Európa vezető vegyipari vállalatává alakul át, az innovatív és környezetbarát technológiával a csoport a régió egyetlen integrált, és Európa egyik legnagyobb poliolgyártójává válik, amely belépő a vegyipar egyéb, rendkívül nyereséges területeire - idézi a közlemény Hernádi Zsoltot, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatóját.

A poliéter poliol előállításához szükséges technológia, valamint a közüzemi és más létesítmények beszállítóinak kiválasztása még folyamatban van. A projekttel kapcsolatos tervezési (Front end engineering design, FEED), beszerzési, valamint építési szakaszok menedzsment tanácsadójának a Mol-csoport a Fluor nemzetközi vállalatot választotta.

A tájékoztatás szerint a megállapodásokkal a Mol korszerű és energiahatékony technológia alkalmazásával, jelentős mennyiségű melléktermék előállítása nélkül működtetheti majd új üzemeit. 

(Forrás: Mol)

A poliuretán műanyagokat világszerte széles körben alkalmazzák az építőiparban, autó-, csomagoló-, és bútoriparban. Az ágyakban található matracok, az autóban lévő ülések és műszerfalak, de az otthonunkban lévő ülőgarnitúrák is poliuretánból készülnek. Kiváló szigetelő képessége miatt az építőiparban vagy a hűtőgépekben is használják. Sokrétű és kedvező fizikai tulajdonságai miatt a legsokoldalúbb polimerként emlegeti a szakma - olvasható a Mol honlapján megjelent közleményben.

A tervezett ipari létesítmény része lesz egy 200 ezer tonna propilén-oxid kapacitású HPPO üzem, valamint több poliéter poliol gyártósor is, amelyek építését és működtetését jelentős közüzemi és infrastrukturális beruházások segítik majd - áll a közleményben.

Johannes Ohmer, az Evonik Resource Efficiency Gmbh igazgatósági tagja elmondta: „ Ez a projekt remek példája annak, amikor tekintélyes partnerek különleges erői egyesülnek egy hosszútávú, sikeres szövetség érdekében. Az Evonik modern technológiájával és kiváló teljesítményű katalizátorával járul hozzá ehhez az együttműködéshez. Innovatív és megbízható partnerként pedig hatékony és fenntartható megoldásokat kínál.”

“Büszkék vagyunk rá, hogy a ma megkötött hosszú távú szerződések révén a MOL lehetőséget kap magas minőségű propilén-oxid előállítására, ráadásul rendkívül költséghatékony módon. A hatékony nyersanyag-felhasználással, környezetbarát termeléssel és alacsony beruházási költségekkel járó termelés mélyreható folyamattervezési szakértelmünkön, valamint az Evonikkal közösen tervezett és megépített vegyipari és más ipari létesítmények során szerzett tapasztalatokon alapszik” – mondta Sami Pelkonen, a Thyssenkrupp Industrial Solutions Elektrolízis és Polimerek üzletágának vezérigazgatója.

Forrás: MTI, NRGreport